Розмови з дітьми допомогають їх мозку розвинутися

18 СЕРПНЯ 2018 22:25

Американські вчені з'ясували, що розмови з дітьми допомагають їх мозку розвинутися в ранньому віці. У статті, опублікованій в Journal of Neuroscience, повідомляється, що у дітей, батьки яких часто вступають з ними в діалог, підвищена цілісність трактів білої речовини, що з'єднують мовні центри головного мозку. Вплив цього фактора спостерігався і поза обліком економічного статусу батьків.

У 2003 році американські психологи Бетті Харт (Betty Hart) і Тодд Різлі (Todd Risley) опублікували дослідження, в якому повідомлялося, що до трирічного віку дитина з родини з високим достатком почує на 30 мільйонів слів більше, ніж дитина з родини низького статусу. Знайдений «недолік словникового запасу» дозволив вченим зробити висновок про те, що соціо-економічний статус батьків впливає на ранній розвиток дитини, зокрема - на становлення їх словникового запасу і розвиток мовних здібностей.

Передбачається, що така залежність пояснюється тим, що люди з високим соціоекономічним статусом зазвичай більш освічені і в цілому знають і вживають більше слів. Наприклад, когнітивний розвиток дітей, з якими розмовляють частіше, проходить швидше і ефективніше. Проте, розмови з дитиною можуть бути і незалежним від економічного статусу фактором. Крім того, нейро-анатомічні особливості такого впливу до цих пір не вивчалися.

Перевірити, як жива мова впливає на мовні центри головного мозку дитини в процесі раннього розвитку, вирішили вчені під керівництвом Рейчел Ромео (Rachel R. Romeo) з Гарвардського університету. У їх дослідженні взяли участь сорок дітей у віці від чотирьох до шести років і їх батьки. Батькам необхідно було повідомити про свій соціо-економічний статус і надати аудіо записи двох днів спілкування з дитиною. При аналізі аудіо записів враховувалася кількість слів, вимовлених дитиною і батьками, а також випадки діалогу між дитиною і дорослим (репліки і того, і іншого, розділені не більше ніж п'ятисекундним проміжком).

В якості основного показника розвитку дитини вчені використовували, по-перше, результати стандартизованих тестів, підготовлених спеціально для дітей різного віку, і, по-друге, виміряли цілісність трактів білої речовини їх головного мозку за допомогою дифузійної МРТ. Цей метод нейро-візуалізації дозволяє оцінити розподіл молекул води в тканинах, що є прямим показником цілісності їх структури.

Результати аналізу дифузійної МРТ вказали на підвищену цілісність верхнього поздовжнього пучка - провідний шлях білої речовини, що з'єднує лобні долі з тім'яної і потиличної корою - у дітей, батьки яких частіше вступали з ними в діалог. Цей тракт також з'єднує зону Брока і зону Верніке - два найголовніших мовних відділу головного мозку.

Автори роботи прийшли до висновку про те, що розмови з дітьми в ранньому віці можуть істотно вплинути на їх мовний розвиток, а також на розвиток їх головного мозку. При цьому вплив інших зовнішніх факторів - зокрема, економічного статусу - відіграватиме меншу роль.

Цілісність білої речовини також використовують в якості показника розвитку невропатології. Наприклад, восени минулого року вчені виявили, що мозок людей, хворих на шизофренію, відрізняється великими порушеннями структури білої речовини. Крім того, рік тому аналіз анізотропії показав, що ознаки старіння мозку виявляються не тільки на етапах активного росту і старіння організму, але і протягом усього життя.

Суспільство, 18.08.2018 22:25