Розпочато експеримент з моделювання першого штучного квантового життя

07 ЖОВТНЯ 2018 16:39

Сучасні комп'ютери дають досить багато можливостей з моделювання різних ситуацій. Однак будь-які обчислення будуть в деякій мірі «лінійні», так як вони підкоряються чітко прописаним алгоритмам і не можуть від них відступити. І ця система не дозволяє симулювати складні механізми, в яких випадковість - це практично постійне явище. Йдеться про симуляції життя. А який пристрій могло б дозволити це зробити? Квантовий комп'ютер! Саме на одній з таких машин IBM був запущений наймасштабніший проект по симуляції квантової життя, повідомляє Science Alert.

Використання квантового комп'ютера дозволяє додати непередбачуваності в уже існуючі алгоритми, що і дозволить більш повноцінно симулювати складні процеси.

«Симуляція більше не обмежена стандартними величинами, в ній можуть відбуватися випадковості, як і в реальному житті. Мета нашого дослідження - відтворення процесів еволюції, адаптованих до мови квантових алгоритмів і обчислень»- стверджують автори роботи з Університету Країни Басків (Іспанія).

За допомогою квантового комп'ютера IBM QX4 дослідники закодували властивості квантової життя, що складаються з 2 кубітів. 1 - це генотип (тобто набір генів, що впливають на розвиток тих чи інших ознак і передається і покоління в покоління). 2 - це фенотип (зовнішній прояв ознаки, наприклад, колір волосся). Далі ці функції були запрограмовані, як і всі подібні алгоритми симуляції життя, але з однією відмінністю: випадкові зміни з'являлися за допомогою квантових станів.

«Ми не намагаємося довести, чи має походження життя квантово-механічний характер. Ми говоримо про те, що квантові системи можуть шифрувати ознаки, зміна яких корегує подібні прояви, які спостерігаються при природному відборі».

Зараз вчені зайняті розширенням функціональності алгоритму для поліпшення можливостей симуляції. Наприклад, включення в неї гендерних особливостей або соціально-поведінкових реакцій.

Технології, 07.10.2018 16:39