«Розумна капсула» RaniPill робить безболісні уколи всередині кишечника

17 БЕРЕЗНЯ 2019 11:33

Гормональне захворювання акромегалія змушує людей ходити по лікарях і отримувати дуже болючі уколи в м'язи раз на місяць. Деякі люди, які мають розсіяний склероз, використовують ін'єкції інтерферону бета три рази в тиждень. Уколи люблять робити далеко не всі. Тому вчені намагаються розробити більш «гуманну» заміну голках і шприців. Однією з таких останніх розробок є «розумна капсула» RaniPill, повідомляє IEEE Spectrum.

Її творцем є індійський винахідник різних медичних приладів Світ Імран (має понад 400 патентів різних винаходів). Він кілька років працював над новим методом доставки потрібних ліків в організм без необхідності використовувати хворобливі ін'єкції.

Пацієнт, який захоче скористатися RaniPill, повинен просто проковтнути капсулу, як звичайну таблетку. Потрапивши в шлунок і увійшовши в реакцію з його кислим середовищем, оболонка капсули розчиниться, що призведе до змішування двох хімічних речовин, що містяться в капсулі, і виділенню вуглекислого газу. Газ надує маленьку сферу всередині капсули, під тиском якої з капсули висунеться голка для ін'єкції ліки безпосередньо в стінку шлунка або кишечника. Остання не містить больових рецепторів, зате густо всіяна мережею судин, куди ліки тут же потрапляють.

Сама капсула, як і всі її складові частини, включаючи голки, виконані з біо-само-руйнівного матеріалу. За словами розробника, окремі фрагменти, які не встигли розкладеться, протягом 1-4 днів вийдуть разом з перевареної їжею.

В ході експериментів було продемонстровано, що використання RaniPill не викликає проблем при ковтанні, проходженні по травному тракту і навіть при роздуванні сфери і спрацьовуванні голок.

Випробування «розумної капсули» RaniPill з різними потенційно корисними препаратами, включаючи інсулін, проводилися на сотні піддослідних тварин. Всі виявилися успішними. Крім того, успішно закінчилися і тести за участю 20 людей-добровольців, поділених на дві групи.

Однак в цьому випадку команда Імрана обійшлася без препаратів, лише перевіривши відчуття добровольців від застосування «розумної капсули».

Одну групу попросили прийняти капсулу відразу після їжі, другу - на голодний шлунок. Після того, як люди ковтали капсули їм дозволили вільно ходити і взагалі займатися звичними справами.

Кожні 30 хвилин учасникам експерименту робили рентген шлунково-кишкового тракту, на якому був зображений прогрес переміщення капсули.

За словами самого Імрана, всі добровольці погодилися з тим, що капсулу легко проковтнути. Все заявили, що ніякого болю або неприємного відчуття від прихованого уколу вони дійсно не відчули.

Сам розробник додає, що для перевірки «прийняв кілька капсул». При цьому, деякі він ковтав без води. Тести також показали, що їжа не створює ніяких проблем для роботи, а потім подальшого перетравлення капсули. Однак у людей, які брали її після їжі, прохід капсули по шлунково-кишкового тракту відбувався трохи довше, ніж у тих, хто приймав її на голодної шлунок.

Що цікаво, Імран називає свій винахід роботом, хоча в «розумної капсулі» немає ніяких електронних і металевих частин.

На наступному етапі будуть проведені випробування вже зі справжніми пацієнтами і справжніми ліками.

Крім того, розробник планує доповнити свою «розумну капсулу» ще й невеликим бездротовим датчиком, який буде подавати сигнал, як тільки ліки доставлено до мети. Це дозволить лікарям контролювати режим прийому ліків пацієнтом і в разі чого отримувати повідомлення на мобільний пристрій про те, що людина пропустила прийом дози лікарського препарату.

Технології, 17.03.2019 11:33