Фото: mediacenter.org.ua

Румунія готує навчальні центри для підготовки пілотів ЗСУ на F-16, — Ігнат

У Румунії триває підготовка необхідної інфраструктури для навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Наразі у країні формують навчальні центри.

Про це повідомив речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

"Формується центр підготовки пілотів у Румунії. Для того, щоб він формувався, потрібно забезпечити базу, забезпечити її авіаційними симуляторами, авіаційними тренажерами, а також навчально-бойовими літаками F-16, тобто двомісними, які будуть складовою цього центру. Партнери послідовні і забезпечують цю країну цими засобами, формують всю необхідну інфраструктуру", — повідомив Ігнат.

Посадовець також наголосив, що Україна, яка є майбутнім членом Альянсу, також повинна буде створювати навчальні центри для пілотів на своїй території.

"В Україні теж очевидно будуть створені такі центри, можливо не один, а декілька таких центрів, де будуть навчатись. Те, що вже надають літаки, тому що вінцем навчання є пілотування і для цього, щоб опанувати винищувач потрібні польоти з інструктором. Зараз партнери уже починають постачання цих літаків, для того, щоб українські військові, які навчаються і в США, і в Європі могли через деякий час навчатися і там (в Румунії, — ред.)", – зазначив речник ПС.

Крім того, Ігнат додав, що процес навчання та підготовки пілотів триває постійно.

"Процес цей невпинний. Льотчики навчаються постійно, немає такого, що відучились 5 років і навчання закінчилось. Цей процес триває щодня, навіть у мирний час льотні зміни тривають практично п’ять разів на тиждень. Нам в Україні теж потрібно буде розвивати цей напрямок на новий тип літака", — наголосив речник.

F-16 для України: що відомо

Данія та Нідерланди на зустрічі у форматі "Рамштайн" 25 травня очолили коаліцію з навчання ЗСУ на F-16. Також до її складу увійшли Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. 22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. Лише на початку серпня Джо Байден схвалив тренування українських військових на американських винищувачах F-16. Наприкінці літа навчання стартували.

20 серпня Нідерланди та Данія під час візиту президента України Володимира Зеленського у ці країни заявили, що нададуть ЗСУ американські винищувачі у кількості 42 та 19 відповідно. Зокрема, прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен повідомила, що її країна планує надати Україні перші шість F-16 до Нового року, а ще п'ять — протягом 2024 року.

На початку вересня міністр оборони Бельгії Людівін Дедондер заявив, що його країна візьме участь у навчанні українських пілотів на винищувачах F-16 у складі "авіаційної коаліції" на чолі з Нідерландами та Данією. Для цього залучать два літаки.

Болгарія надасть допомогу в організації курсів англійської мови для майбутніх українських пілотів F-16. Україна розширює сферу двосторонньої співпраці з цією країною. Міністр оборони України Рустем Умєров зустрівся з колегою з Болгарії Тодором Тагарєвим. Вони підписали меморандум, що розширює сферу двосторонньої співпраці, включно з кіберзахистом, стратегічними комунікаціями, отриманням військово-технічної підтримки.

Своєю чергою міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що західні союзники можуть передати Україні винищувачі F-16 у першій половині 2024 року. Він наголосив, що паралельно з навчанням пілотів в Україні готується інфраструктура для літаків.

Нагадаємо, про те, що українські пілоти розпочали польоти на винищувачах F-16, повідомила 25 жовтня кореспондентка Білого дому Лара Селігман. Вона написала в соціальних мережах, що тренування у штаті Аризона проводить 162 авіакрило, яке є основним центром підготовки на F-16 для Військово-повітряних сил США.

Додамо, 7 листопада у Румунію прибули перші літаки F-16, на яких проходитиме навчання українських пілотів. Винищувачі для України надіслали Нідерланди.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.11.2023 08:56