Фото: Офіс президента

Саміт Україна-ЄС, нарада з військовими та анонс нових звільнень: звернення Зеленського

Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців наприкінці 342-го дня повномасштабного вторгнення Росії на територію України. Український гарант розповів про підготовку до саміту Україна-ЄС, нараду з військовими та розвідниками, а також переговори із премʼєр-міністром Канади Джастіном Трюдо.

Саміт Україна-ЄС

Президент зазначив, що Україна перебуває на фінальній стадії підготовки до саміту і очікує хороших новин за результатами заходу.

"Фіналізуємо нашу підготовку до саміту Україна – ЄС, який запланований на цей тиждень. Загалом тиждень має бути повною мірою цього слова євроінтеграційним.

Ми очікуємо новин для України. Очікуємо рішень наших партнерів у Євросоюзі, які будуть відповідати досягнутому рівню взаємодії між нашими інституціями та ЄС і нашому прогресу. Прогресу, який очевидно є – навіть попри повномасштабну війну", — зауважив президент.

Важливі наради

У вівторок, 31 січня, український гарант провів нараду з міжнародним блоком уряду та Офісу, на якій обговорили нові реформи в Україні.

"Сьогодні провів тривалу нараду з міжнародним блоком уряду та Офісу. Готуємо українські позиції для переговорів із представниками ЄС. І дуже важливо – готуємо нові реформи в Україні. Реформи, які в багатьох аспектах змінять соціально-правову та політичну реальності – зроблять їх людянішими прозорішим та ефективнішими", — зазначив Зеленський.

До того ж президент провів нараду із військовослужбовцями.

"Провів сьогодні – як фактично й щодня – кілька нарад із військовими, з керівником розвідки. Детально опрацьовуємо ситуацію на всіх основних оперативних напрямках та в перспективі. Те, до чого готується окупант, і те, чим ми вже відповідаємо на таку підготовку Росії до спроби реваншу. Наші сили оборони й безпеки, державна влада України, наші партнери – ми всі разом спрямовуємо наші зусилля так, щоб Росії не лише не вдалося відігратися на полі бою, а щоб окупант втратив у своїх спробах реваншу останню надію на агресію. Програш Росії зробить безальтернативним надійний і тривалий мир. Я дякую всім нашим партнерам, які підтримують цю позицію України", — додав президент.

Кадрові рішення

"Зараз певне кадрове затишшя... Але це не означає, що всі необхідні кроки вже зроблені. Будуть рішення. Тим у системі, хто не відповідає принциповим вимогам держави й суспільства, не варто засиджуватись у кріслах", — попередив президент.

Переговори з Трюдо

Очільник держави розповів премʼєр-міністру Канади про ситуацію на фронті та обговорив з ним питання оборонної взаємодії.

"Говорив сьогодні з премʼєр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Поінформував його про ситуацію на полі бою – про постійні штурми на Донеччині, про ситуацію на півдні та наявні загрози. Обговорили, чим можна доповнити нашу оборонну взаємодію. Окремо торкнулися питання санкцій та міжнародної ізоляції Росії.

Я дякую Джастіну за розуміння нашого заклику до міжнародних олімпійських структур щодо неприпустимості будь-яких поступок державі-терористу. Олімпійський рух та міжнародний спорт загалом мають бути захищені від доволі звичних намагань Росії політизувати спорт ми це бачили неодноразово в різний час. Зараз же російська політизація спорту неминуче означатиме виправдання терору", — розповів гарант.

Переговори з Александром де Кроо 

"Говорив сьогодні також із Премʼєр-міністром Бельгії Александром де Кроо. Подякував за потужний оборонний пакет, який був затверджений нещодавно. Обговорили нашу співпрацю на міжнародних майданчиках, зокрема в ООН. Обговорили санкції проти Росії та черговий санкційний пакет. Також говорили й про взаємодію в захисті спорту та олімпійського руху від пропаганди терору", — резюмував гарант.

Раніше прес-секретар президента Європейської ради Шарля Мішеля Баренд Лейтс заявляв, що саміт Україна-ЄС має відбутися в Брюсселі, Володимир Зеленський отримав на нього запрошення. Однак сторони погодили проведення саміту в Києві. Саміт планувався у грудні 2022 року, але його перенесли на початок 2023 року. 

ЗМІ писали, що причинами відтермінування були нестача реальних результатів такої зустрічі. Зокрема, як відомо, сторона ЄС до останнього моменту мала проблеми навіть із затвердженням обіцяного у рамках G7 пакета макрофінансової допомоги на суму 18 млрд євро.

Нагадаємо, що останній, 23-й, черговий саміт Україна-ЄС відбувся 12 жовтня 2021 року у Києві. Згідно з процедурою, засідання проходять за участю президента України, президента Європейської Ради та президента Європейської Комісії.​ 

Суспільство, 31.01.2023 23:12