Фото: прес-служба ОПУ

Саміт Україна-ЄС завершився: головні підсумки

У Києві пройшов саміт Україна-ЄС. Лідери Євросоюзу говорили з українською владою про майбутній вступ України до ЄС, санкції проти РФ та допомогу ЗСУ з далекобійними ракетами.

Про це повідомляє прес-служба президента України.

У межах саміту президент Володимир Зеленський та його команда провели перемовини з лідерами ЄС, зокрема з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн та президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем.

Саміт Україна-ЄС

Серед головних тем під час саміту: переговори про вступ України до Євросоюзу та єдиний ринок з ЄС; санкції проти РФ, ракети для ЗСУ та особлива підтримка ЄС.

Зеленський повідомив, що цей саміт став символом того, що ми здолаємо будь-які перешкоди для зміцнення нашого партнерства та інтеграції".

"Наша мета абсолютно чітка - початок переговорів про членство України у Європейському Союзі. І я вірю, що і ЄС уже цього року буде готовий до переговорів по вступ України", — наголосив гарант.

Зеленський на саміті Україна-ЄС.

Водночас Зеленський уточнив, що "вже цієї весни" Україна чекає проміжної оцінки Єврокомісії щодо того, наскільки успішно Україна виконує вимоги ЄС, які є умовами для початку перемовин про вступ України до об'єднання.

Також президент повідомив, що "одним із важливих здобутків" саміту стало те, що Україна та ЄС схвалили план пріоритетних дій на 2023-2024 роки щодо інтеграції України до внутрішнього ринку Євросоюзу.

"Його реалізація зробить Україну де-факто членом Євросоюзу на рівні секторів економіки — промисловість, аграрний сектор, енергетика, цифрові послуги, транспорт, фінансова сфера, митниця", — сказав він.

Водночас, за словами Зеленського, лідери ЄС письмово схвалили його "мирний план" та "офіційно зафіксували у схваленій за підсумками цього саміту спільній заяві підтримку української формули миру з боку Євросоюзу".

Єврокомісія на саміті Україна-ЄС.

За даними ЗМІ, цей саміт не передбачав анонсів нових пакетів допомоги, але був важливим для "звірки годинників" Євросоюзу та України.

Для України були принциповими лише три питання:

  1. Нові санкції проти Росії, новий десятий пакет. Йшлося також про протидію спробам Росії обійти санкції, які вже ухвалили щодо оборонного комплексу.
  2. Необхідність отримати певний таймлайн або графік, коли реально можуть розпочатися перемовини щодо вступу України до ЄС.
  3. Загроза нового повномасштабного наступу Росії та кроки, які ЄС та Україна можуть зробити спільно, щоб не дозволити РФ досягти успіху.

Саміт Україна-ЄС у Києві.

Зеленський наголошував, що Україні потрібна далекобійна зброя та ракети, щоб деокуповувати свої території. Лідери Євросоюзу вкотре підкреслили, що ЄС буде з Україною до кінця війни.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив, що ЗСУ не будуть здавати Бахмут. Виведення військ із цих територій не планується.

Політика, 03.02.2023 17:23