СБУ виявила схему, через яку фінансували російський криміналітет

01 КВІТНЯ 2021 10:53

Кіберфахівці СБУ викрили організоване угруповання, яке викрадало гроші громадян через несанкціоноване втручання в електронну систему приватного поштового оператора. Частина коштів перераховувалась представникам російського криміналітету.

Як інформує TrueUA з посиланням на сайт СБУ, зловмисники ошукали кілька сотень комерсантів на загальну суму понад 1 млн грн.

Встановлено, що незаконну схему організували двоє кримінальників, які відбувають покарання в одній з виправних колоній у Сумській області. До протиправної діяльності вони залучили кількох колишніх засуджених та їх родичів.

«Зловмисники замовляли у підприємців товари широкого вжитку від імені вигаданих осіб. Доставка мала відбуватись через приватного поштового оператора з оплатою після одержання посилки. Потім шахраї телефонували продавцям, представляючись працівниками пошти, і випитували у них коди доступу до особистих кабінетів в електронному додатку оператора. Приводом було нібито бажання «клієнта» оформити адресну доставку замовлення», – йдеться у повідомлені.

Також зазначається, що після одержання кодів ділки «підв’язували» до електронних кабінетів номери власних банківських карток і привласнювали частину грошей, які надходили від продаж. За оперативною інформацією частину коштів, зловмисники через електронні системи перераховували на потреби організованих злочинних угруповань з РФ.

У межах кримінального провадження правоохоронці провели 24 обшуки за місцями проживання і відбування покарання зловмисників у Харкові та Сумах. Під час слідчих дій виявлено:

  • засоби зв’язку,
  • комп’ютерну техніку,
  • банківські картки із доказами незаконної діяльності.

Тривають слідчо-оперативні дії для встановлення всіх осіб, причетних до оборудки.

Відео, 01.04.2021 10:53