Сенсори - «рюкзачки» дозволять голубам збирати кліматичні дані

18 БЕРЕЗНЯ 2019 16:24

Британські інженери розробили невеликий і недорогий набір сенсорів, який може ефективно збирати різні кліматичні дані: температуру і вологість повітря, рівень освітленості, тиск, а також дані про місцезнаходження.

Комплект можна закріпити на спину домашнього голуба і відправити його збирати дані, повідомляє Gizmodo.

Сенсори, чутливі до різних змін у навколишньому середовищі, в останні кілька років стали набагато менше і вже не вимагають того, щоб дані збиралися тільки з певної точки: тепер інформацію про такі зміни легко можна зібрати за допомогою дронів. У них, однак, теж є важливе обмеження: дроном необхідно управляти, що значно ускладнює процес збору даних. Крім того, досліджувати можна тільки обмежену територію, а деякі країни також вводять і заборони на несанкціоновані польоти безпілотних літальних апаратів.

Дослідники під керівництвом Ріка Томаса (Rick Thomas) з Бірмінгемського університету створили спеціальний пристрій, який дозволяє збирати дані про зміни в навколишньому середовищі за допомогою невеликих сенсорів. Пристрій повністю дозволяє збирати інформацію про місцезнаходження, температуру повітря, вологість, тиск і освітленості. Закріпити пристрій можна на спину голуба, що дозволить збирати інформацію про навколишнє середовище безпосередньо з їх допомогою.

Слід уточнити, що для збору даних годиться не всякий голуб: Томас і його дослідницька група вибирають тільки домашніх голубів, які здатні знайти шлях додому. Це дозволяє вченим переконатися в тому, що голуб повернеться разом з даними, які потім можна буде скачати і проаналізувати. Поки що вченим вдалося зібрати дані, отримані п'ятьма птахами: всі вони скоїли 41 політ загальною протяжністю близько 1000 кілометрів.

Сама конструкція дуже легка (близько трьох відсотків маси тіла птиці), а кріпиться на тіло за допомогою спеціальних ремінців так, щоб не відчепитися і не загубитися в польоті. Також дослідники зазначають порівняно невелику вартість «рюкзачка»: вся конструкція обходиться приблизно в 250 фунтів.

Технології, 18.03.2019 16:24