Фото: Генштаб ЗСУ

Сили оборони дають жорстку відсіч росіянам на двох напрямках, ворог "зализує рани", — Маляр

На Лиманському та Куп'янському напрямках фронту, де російська армія намагається наступати, ситуація залишається напруженою. Ворог перегруповує  війська та відновлює сили.

Про це в ефірі телемарафону повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"Протягом тижня, якщо дивитися по цифрах, то на Лиманському і Куп'янському напрямках може здатися, що зменшилася кількість обстрілів та боїв. Але насправді ворог не полишає своїх планів рухатися там вперед. Зараз просто відбувається перегрупування і він додатково підтягує туди сили", — пояснила посадовиця.

За її словами, особливо складна ситуація на Куп'янському напрямку. Ворог не припиняє обстрілів, але українські захисники чинять потужний опір загарбникам.

Ганна Маляр наголосила, що у перші тижні серпня російська армія значно активізувалась на Лиманському та Купʼянському напрямках. Протистояння тут сильне, тож ворог "зализує рани", але, найімовірніше, відновить активність. 

Проте наразі усі атаки ворога завершились його поразкою. Зокрема, Сили оборони відбили штурми росіян південніше Першотравневого, Синьківки й східніше Петропавлівки Харківської області. 

На Лиманському напрямку основні бої зосереджені довкола Серебрянського лісництва. Там вороже військо намагається вибити українських захисників із позиції Кремінної й Білогорівки.

Контрнаступ ЗСУ

Президент Володимир Зеленський 20 серпня повідомив, що українським військовим бракувало зброї для потужного контрнаступу влітку. За його словами, Україна не буде ризикувати життями воїнів заради незначного просування на фронті. Глава держави наголосив, що важко критикувати контрнаступ ЗСУ, коли у бійців немає відповідного озброєння. Зеленський додав, що поки Україна готувалася до контрнаступу, росіяни дійсно окопувалися, мінували територію та вибудовували свою оборону, проте вони усе це робили ще з 2014 року.

Тим часом американські аналітики заявили, що Збройні сили України мають багато варіантів перерізання критично важливих російських наземних шляхів сполучення вздовж північного узбережжя Азовського моря. Український контрнаступ буде тривалою та "нелінійною" серією операцій. 

Водночас американське видання CBS заявило, що українські військові подолали російське мінне поле та розпочали бій за звільнення Токмака на Запоріжжі. Це місто є важливим бар'єром на шляху до тимчасово окупованого Мелітополя, який є логістичним центром для росіян.

Нагадаємо, Сили оборони продовжують звільняти українські території від ворога. За минулий тиждень українським захисникам вдалось звільнити три квадратні кілометри біля Бахмута Донецької області. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.08.2023 10:39