Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Сильні вітри та недобрі новини: що віщують грім та блискавка у січні

Увечері в четвер, 11 січня, мешканці кількох міст на Півночі країни, зокрема Києва та Чернігова, занепокоїлися через гучні звуки та спалахи під час сильної заметілі. Їхньою причиною, як з'ясувалося, стало доволі незвичне посеред зими атмосферне явище — грім та блискавка.

TrueUА розповідає про народні прикмети, пов'язані з цим погодним "сюрпризом".

Грім і блискавка взимку: що кажуть народні прикмети

Згідно з народними прикметами, грім посеред зими не віщує нічого доброго: протягом року можна очікувати на сильні вітри.

А ще снігова гроза ставала предметом для забобонів: "погані новини глобального масштабу, які перевернуть долі багатьох". Також казали, що зимовий грім — до голодного року.

Щоб віднайти в цьому бодай якийсь позитив, наші пращури вигадали обряд: почувши грім узимку, треба вмити обличчя водою зі срібного ковша або миски, щоб стати сильним і красивим. За народним повір'ям, це допомагало набути сили в цей складний період.

Думки синоптиків

Наталка Діденко пояснює грім та блискавку взимку рідкісним природним явищем. У метеорології це називається "снігова гроза": замість дощової зливи йде сніг.

"Любі кияни! Не хвилюйтеся. Справді, схоже, це була гроза. Взимку вкрай рідко, але буває", — зазначила вона на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, над Україною якраз проходить атмосферний фронт. Повітря суне холодне, тобто атмосфера заповнюється холодним північним повітрям, яке зіткнулося з вологими потоками атмосферного фронту. Таке зіткнення спровокувало грозу.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що перший місяць 2024 року з високою ймовірністю буде теплим і вологим. Однак при цьому не виключені короткі періоди морозної сніжної погоди. За прогнозом кандидата географічних наук і метеоролога Ігоря Кібальчича, третя декада січня очікується теплою та з великою кількістю опадів завдяки розвитку активної циклонічної діяльності у північно-західній Європі. Температура повітря в Україні буде досить високою, а опади спостерігатимуться переважно у вигляді дощу, часом з мокрим снігом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 12.01.2024 09:40