Фото ілюстративне. Джерело: pixabay.com

Якою буде погода в січні: прогноз синоптика

Перший місяць нового 2024 року з високою ймовірністю буде теплим і вологим. Однак при цьому не виключені короткі періоди морозної сніжної погоди.

Про це повідомив Meteoprog із посиланням на прогноз кандидата географічних наук і метеоролога Ігоря Кібальчича.

"В Україні середня температура січня за кліматичними даними найнижча за рік, але при цьому за останні 30 років саме січень потеплішав найбільше серед решти місяців року. З кожним роком частіше спостерігаються теплі місяці з дефіцитом снігу та випаданням опадів переважно у вигляді дощу", — зазначив він.

Метеоролог додав, що січень 2024 року в Україні продовжить тенденцію потепління. Як показують численні розрахунки провідних світових центрів погоди, у першій декаді місяця над Європою продовжиться активне західне перенесення повітряних мас, внаслідок чого тепле та вологе атлантичне повітря проникатиме далеко на схід регіону, а більшість опадів випаде у вигляді дощу та мокрого снігу.

Натомість, за його словами, в країнах Скандинавії перша половина січня буде аномально холодною із морозами місцями до -35...-40°С.

Кібальчич уточнив, що наприкінці першої декади місяця та на початку другої очікується деяке просідання холоду, що накопичився, в більш південні широти, зокрема на територію Центральної та Східної Європи.

"Тому в Україні теж відбудеться помітне зниження температури, особливо у західних, північних і північно-східних областях. Орієнтовно, у період з 8 по 12 січня вночі морози у північних та східних областях України можуть зміцніти до -15…-20°С. Однак таке похолодання буде короткочасним. Вже з 13-14 січня відновиться зональна циркуляція і температурний фон підвищиться до відлиги по всій країні", — зауважив синоптик.

Він додав, що третя декада січня очікується теплою та з великою кількістю опадів завдяки розвитку активної циклонічної діяльності у північно-західній Європі. Температура повітря в Україні буде досить високою, а опади спостерігатимуться переважно у вигляді дощу, часом з мокрим снігом.

"Таким чином січень загалом очікується теплим не лише в Україні, а й у багатьох країнах Європи. В Україні січень очікується теплим, особливо у південних і східних областях. Короткочасне похолодання в середині місяця нівелює набагато триваліший період теплої погоди. Кількість опадів буде достатньою, місцями випаде понад дві місячні норми. Сніговий покрив очікується нестійким і плямистим, його найбільша ймовірність формування спостерігатиметься у північних, північно-західних та північно-східних областях, а також у Карпатах. Часто протягом місяця будуть спостерігатися тумани. На дорогах періодично можлива ожеледиця", — підсумував Ігор Кібальчич.

Нагадаємо, раніше він же прогнозував, що в переддень Нового року, в неділю, 31 грудня, в Україні триматиметься відносно тепла погода. Опадів переважно не спостерігатиметься. Подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +11 градусів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 31.12.2023 13:17