Фото ілюстративне. Джерело: соцмережі

Скандал із неякісними турнікетами для бійців ЗСУ: депутатка розповіла вражаючі деталі

Командування Медичних сил не провело загальну перевірку аптечок і турнікетів у Збройних силах України. Її мали провести ще до 14 серпня.

Про це у Facebook повідомила народна депутатка від "Голосу", член комітету Верховної Ради з національної безпеки Соломія Бобровська.

Зазначимо, що влітку розгорівся скандал з неякісними турнікетами у 82 окремій десантно-штурмовій бригаді. Кровоспинні турнікети не спрацьовували під час поранень. Скандал набув розголосу 20 липня, коли про це написала у соцмережах волонтерка Оксана Корчинська. На фронт могло потрапити близько 50-60 тисяч штук китайських турнікетів. Провину покладають на командування Медичних сил.

Соломія Бобровська після засідання комітету переконує, що загальної перевірки турнікетів по військах не відбулось. На її думку, відбулась рандомна перевірка турнікетів у 82 бригаді ДШВ.

"Перевірка полягала у накладанні турнікета і візуального огляду, а не хоч в якихось лабораторних умовах. Оскільки турнікети не порвались, то висновок говорить про те, що турнікети "якісні" і не потребують заміни чи вилучення, а також придатні до використання у Збройних силах. Оскільки стандартів якості нема, то не рвуться — і вже добре!" — йдеться в повідомленні.

За словами Бобровської, на засіданні з’ясували, що існує наказ №7 від 07.01.2017 року Генштабу ЗСУ: "Збірник описів комплектів медичного майна", в якому є вимога до перевірки турнікета "аж в 12 пунктах". Водночас командувачка Медичних сил Тетяна Остащенко повідомила членам комітету, що ці пункти "не відповідають вимогам сьогоднішньої війни і наказом від 2017 року вони не користуються", а "нового документу від Генштабу нема".   

Бобровська також додала, що на комітеті також пропонували внести в рішення комітету пункт про звернення до головнокомандувача ЗСУ та МОУ щодо невідповідності займаній посаді керівниці КМС Тетяни Остащенко, але забракло п'ять голосів. Також, за словами депутатки, людина, яка була відповідальна за закупівлю — начальник відділу закупівель Управління медичного постачання КМС Володимир Прудніков  — досі не звільнений. Він чи то у відпустці, чи на лікарняному.

За словами Бобровської, комітет рекомендував доручити Головній інспекції Міноборони провести інвентаризацію індивідуальних медичних аптечок та турнікетів, які зберігаються на складах та видані на забезпечення у військові частини, перевірку ведення їх обліку та списання, встановлення потреби у закупівлі.

"Також є пропозиція в комітеті заслухати головкома з приводу ситуації щодо КМС", − підсумувала Бобровська. 

Скандал із закупівлями зимових курток для ЗСУ.

Міноборони восени 2022 року уклало контракт із турецькою фірмою Vector avia hava araçlari на постачання зимового одягу. За даними ЗМІ, ця фірма лише у жовтні-грудні ввезла до України з Туреччини 233 тисячі курток на 20 мільйонів доларів і 202 тисяч штанів на 13 мільйонів доларів. Ціна була прийнятною як для зимового одягу. Куртки від турків йшли по 86 доларів. Інший постачальник з Болгарії ввіз для Міноборони з Китаю куртки по 95 доларів. Але проблема в тому, що з Туреччини насправді їхали не зимові куртки, а літні.

За даними видання, середня вага китайських курток була два кілограми, а турецької — 1,1 кілограма. Це дуже схоже на різницю між літнім жакетиком і зимовою теплою курткою.

Журналісти оприлюднили пакет супровідних документів на одну з партій товару від Vector avia, де видно, як 4900 курток загальною вартістю 142 тисячі доларів "перетворюються" на 4900 курток за 421 тисячу доларів. Згодом виявилося, що одним із власників турецької фірми, у якої Міноборони України закупило літні куртки для війська за ціною зимових, виявився племінник народного депутата. До махінацій із закупівлями може бути причетний нардеп від "Слуги народу" Геннадій Касай.

Олексій Резніков напередодні запропонував спір Михайлу Ткачу та Анастасії Радіній у відповідь на звинувачення у закупівлі та постачанні літніх курток замість зимових для військових Збройних сил України. Резніков сказав, якщо виявиться, що Міністерство оборони справді поставило 180 тисяч літніх курток замість зимових, то міністр обіцяє подати у відставку. Якщо ж виявиться, що були поставлені 180 тисяч зимових курток, а не літніх, то народна депутатка Анастасія Радіна, яка теж критикувала відомство, має скласти мандат, а журналіст Михайло Ткач — піти з видання УП і на три роки припинити займатися журналістикою.

Журналіст у відповідь зазначив, що з моменту виходу розслідування в Україні так і не побачили будь-яких пояснень з приводу сумнівних закупівель. Натомість очільник відомства "був змушений опускатися до неміністерського рівня тиску на ЗМІ". Народна депутатка вважає, що міністр воюючої країни не мав би втрачати час на боротьбу із журналістами, які вже допомогти зекономити десять мільярдів гривень для забезпечення армії.

Нагадаємо, працівники Державного бюро розслідувань спільно з Національним антикорупційним бюро завершили розслідування щодо колишніх заступника міністра оборони та т.в.о. директора Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони. Вони під час закупівлі продуктів для армії завдали збитків державі на 12 мільйонів гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.08.2023 17:24