Фото: соцмережі

В Україні може з'явитися військова поліція: чим вона займатиметься

В Україні може з'явитися військова поліція, завданнями якої, зокрема, буде створення оптимальної моделі майбутньої військової юстиції.

Про це повідомила прес-служба Міністерства оборони.

Зазначається, що військова поліція має стати військовим формуванням з правоохоронними функціями та входитиме до системи Міноборони України. Орган утворять на основі військової служби правопорядку у Збройних силах України. До нього перейдуть окремі повноваження щодо оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування військових злочинів (в зонах бойових дій).

"Мета — підтримання військової дисципліни серед військовослужбовців ЗСУ, Міноборони, ДССТ", — зауважили в Міноборони.

Основні завдання органу:

  • правоохоронна діяльність з попередження, виявлення, припинення військових злочинів згідно з нормами Кримінального процесуального кодексу та військових статутів;
  • оперативно-розшукова діяльність;
  • спеціальна превенція у ЗСУ, ДССТ;
  • забезпечення правопорядку, військової дисципліни у ЗСУ, ДССТ;
  • захист прав військовослужбовців;
  • захист державного майна;
  • виконання покарань.

Також передбачається досягнення сумісності військової поліції з відповідними структурами держав-членів НАТО. Наразі законопроект проходить процедуру погодження.

Нагадаємо, 15 серпня Кабінет міністрів на засіданні виділив кошти на посилення оборонних рубежів північно-східних регіонів. Понад 1,2 мільярда гривень підуть на зміцнення оборони Харківщини та Чернігівщини.

Також 11 серпня Кабінет міністрів виділив Головному управлінню розвідки Міністерства оборони з резервного фонду держбюджету 200 мільйонів гривень. Так, кошти українських платників податків будуть спрямовані на здійснення заходів, необхідних для зміцнення обороноздатності держави, зокрема на придбання озброєння, військової техніки та боєприпасів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.08.2023 21:55