Колаж: Рух "Чесно"

Скільки депутатів українських партій пішли на фронт (інфографіка)

Найбільший відсоток депутатів-фронтовиків на місцевому рівні має "Радикальна партія". Далі йде "Свобода", а на третьому місці — "Європейська Солідарність".

Про це йдеться у дослідженні Руху "Чесно".

Як зазначають у виданні, до уваги бралися дані політичних партій щодо депутатів місцевих рад міст, областей і районів, які взяли до рук зброю під час повномасштабного вторгнення. Йдеться про партії, які мають представництво у Верховній Раді або входять до першої десятки за кількістю депутатів на місцевому рівні та мають депутатів у багатьох регіонах України.

За даними Руху "Чесно", "Радикальна партія" має 22 військовослужбовці з-поміж 71 депутата, що складає 31% від загальної кількості обранців місцевих рад. У "Свободи" 102 із 402 депутатів, які мають мандати у міських, обласних та районних радах, наразі проходять службу (25,6%). 13,7% місцевих депутатів із "Європейської солідарності" стали на захист України. 

Скільки депутатів українських партіє воює на фронті

Інфографіка: Рух "Чесно"

У "Пропозиції" на фронті перебуває 28 депутатів, що складає 11,1%. "УДАР" Віталія Кличка зі 120 лише 10 депутатів проходять військову службу, що становить 8,3% від їхньої загальної кількості. 

У "Батьківщини" аж 1597 депутатів і 103 із них проходять військову службу(6,4%). У партії "За майбутнє" 48 депутатів перебуває на фронті, що складає 5,4% від загальної кількості депутатів рівня міських, обласних і районних рад.

Скільки депутатів українських партій воюють на фронтів

Інфографіка: Рух "Чесно"

"Рух "Чесно" не отримав відповідь на звернення від політичної партії "Українська стратегія Гройсмана". "Слуга народу" не надала дані за 2023 рік. Партія влади, яку очолює народна депутатка Олена Шуляк, порадила змінити підхід у розрахунках і "належно використовувати кошти донорів. Що стосується "Голосу", то тут повідомили, що не мають можливості зібрати оновлені дані і пропонують використовувати дані за 2022 рік", — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла в другому читанні законопроект №9419-1 про відновлення фінансової звітності та державного контролю за фінансуванням політичних партій. Відповідне рішення підтримали 309 народних депутатів. Коли закон набуде чинності, політичні партії мають подати звіти за всі періоди, за які не звітували, починаючи з 2020 року. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.08.2023 16:55