Фото: ВР

Рада відновила звітування політичних партій

Верховна Рада України прийняла в другому читанні законопроект №9419-1 про відновлення фінансової звітності та державного контролю за фінансуванням політичних партій.

Відповідне рішення підтримали 309 народних депутатів. Коли закон набуде чинності, політичні партії мають подати звіти за всі періоди, за які не звітували, починаючи з 2020 року. 

Очільниця партії "Слуга народу", голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк розповіла детальніше про цей законопроект.

"Українські виборці надали депутатам мандат довіри, а окрім цього з власної кишені фінансують роботу політичних партій. Цілком справедливо, коли платники податків матимуть повне право знати, куди та на що політики витрачають їхні кошти", — сказала вона.

Так, якщо зараз Україна фінансує лише ті партії, що подолали поріг в 5% голосів на виборах і пройшли до Ради, то відтепер отримувати кошти на статутну діяльність можуть ті, хто набрав 3% голосів.

"Це додатковий стимул для розвитку тих, хто хоч і не потрапив в парламент, має певну підтримку від громадян, готовий працювати та розвиватись", — зазначила Шуляк.

Вона зазначила, що ці зміни сприятимуть розбудові ефективної політичної системи та дозволятимуть політичним силам в прозорий спосіб отримувати додатковий дохід на фінансування своєї діяльності. У ньому є норма, яка дозволяє розміщувати кошти на банківських депозитних рахунках із метою отримання пасивного доходу.

Вона наголосила на тому, що партія "Слуга Народу" єдина з парламентських партій подала звіт за 2020 рік і готова була це робити й надалі. Але доступ до електронного реєстру було закрито через роботи із захисту даних на час воєнного стану. Тож не було технічної можливості подати фінансовий звіт.

Нагадаємо, у Верховній Раді хочуть змінити порядок звільнення міністрів. Народні депутати зареєстрували проект закону №9589, згідно з яким звільняти урядовців буде дозволено не лише за поданням Кабінету міністрів або президента, але й за поданням народних обранців — більш ніж половини від конституційного складу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 23.08.2023 17:41