Фото: Запорізька ОВА

Скільки храмів в Україні зруйнували рашисти: приголомшлива цифра (фото)

За час великої війни російські загарбники зруйнували або пошкодили близько півтисячі храмів і сакральних споруд на території України. Значна їх частина має історико-культурну цінність та є пам’яткою архітектури й мистецтва. 

Про це повідомляє АрміяІnform із посиланням на міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка.

У Трапезній палаті Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" відкрилася виставка "Але будуть відроджені у славі й силі". Вона розповідає про храми України, понівечені внаслідок широкомасштабної війни в Україні.

Експозиція складається з 39 світлин пошкоджених або зруйнованих храмів різних конфесій, що знаходяться переважно на деокупованій території України. Крім того, є фото церков з тимчасово окупованих територій та місць, де ведуться активні бойові дії.

Друга частина експозиції складається з предметів, які музейники привезли зі своїх експедицій до звільнених від окупантів населених пунктів. Зокрема, у Трапезній палаті представлені понівечені ікони, церковні дзвони зі слідами від куль, елементи іконостасів та багато інших експонатів. У кожного з предметів є своя унікальна і водночас трагічна історія. Третя частина виставки є інтерактивною, оскільки жодне з музейних приміщень не може вмістити предмети зі знищених релігійних споруд та інформаційні матеріали про них.

Крім того, в Трапезній палаті розмістили предмети зі зруйнованого в часи Другої світової війни Успенського собору Києво-Печерської лаври, аби продемонструвати паралелі між подіями того часу і теперішньою війною. 

"Ворог, стріляючи в наші храми, стріляє в Бога, попри віросповідання. Сто з цих споруд повністю зруйновані. Ми безперечно все відбудуємо, але для нас важливо зафіксувати те зло, яке творить з храмами України російський агресор. Ми зможемо відтворити ту велич наших храмів, якою вона була до війни, і навіть зробити їх кращими", — сказав міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Відзначимо, виставка триватиме впродовж року.

Нагадаємо, на території Києво-Печерської лаври у печерах, де зберігаються мощі, проведуть реконструкцію. Це станеться одразу після закінчення роботи спеціальної комісії. Вже після реконструкції буде вирішуватись питання щодо відновлення монашого життя для тих, хто відмовився від Московського патріархату.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 12.05.2023 16:18