Фото: Генштаб ЗСУ

Скільки техніки втратили українські військові під час перших тижнів контрнаступу: дані NYT

За перші два тижні контрнаступу Збройних сил України було пошкоджено або знищено до 20% озброєння, яке Київ відправив на поле бою.

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на дані американських і європейських чиновників.

Зазначається, що під час перших тижнів контрнаступу бійці ЗСУ втратили і деякі західні танки та бронетранспортери. Проте вже у наступні тижні рівень втрат знизився приблизно до 10%, що дозволило зберегти більше військ і техніки.

За даними посадовців, ситуація покращилася завдяки тому, що Україна змінила тактику, зосередившись на виснаженні російських сил артилерією і ракетами дальнього радіуса дії замість атак через ворожі мінні поля.

"Але ці хороші новини затьмарюють деякі похмурі реалії. Втрати сповільнилися також тому, що сам контрнаступ сповільнився, а подекуди навіть зупинився через грізну оборону Росії, якою зіштовхнулися українські солдати. І попри втрати, українці поки що пройшли лише вісім зі 100 кілометрів, які вони сподіваються подолати, щоб вийти до моря на півдні й розділити російські сили навпіл", — пише видання.

Проте, чиновники зазначили, що з надходженням касетних боєприпасів із Сполучених Штатів, темпи можуть прискоритися.

До того ж експерт з оборони в Європейській раді з міжнародних відносин і колишній помічник генерального секретаря НАТО Каміль Гранд зазначив, що поки зарано робити остаточні висновки про контрнаступ. Він наголосив, що втрати не означають, що українська кампанія приречена на провал.

Нагадаємо, заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що на сході України ситуація дещо загостриласьВорог два дні поспіль активно наступає на Куп‘янському напрямку на Харківщині.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.07.2023 16:44