Фото: m.standaard.be

Скільки Україна втратила танків Leopard 2 за час літнього контрнаступу: підрахунки Forbes

За 13 тижнів після початку довгоочікуваного контрнаступу на кількох напрямках на Півдні та Сході України українська армія втратила лише п'ять із 71 танка Leopard 2. Ще щонайменше 10 таких танків зазнали пошкоджень і перебувають на ремонті.

Про це повідомляє Forbes.

У публікації зазначається, що усі випадки знищення танків Leopard-2 сталися в районі площею 25 квадратних миль між Малою Токмачкою на півночі та Роботиним на півдні. Усі екіпажі встигли залишити бронетехніку до того, як вона згоріла або вибухнула. 

Відомо, що пошкоджені танки наразі відновлюють у Польщі та Німеччині, після чого вони знову повернуться на поле бою.

"Фундаментальна міцність 69-тонного Leopard 2 означає, що танки можуть отримати пошкодження, відвідати ремонтне депо, повернутися в бойові дії, а потім знову отримати пошкодження і відправитися на ремонт. І так далі, і так далі. Leopard 2 піддається перероблюванню", — пише видання.

У німецьких та російських танках використовується різний підхід до зберігання боєприпасів. Якщо Leopard-2 має спеціальні відсіки для боєприпасів, через що вони вибухають на відстані від екіпажу, то у російської техніки вони знаходяться під баштою, через що вона нерідко ефектно злітає в повітря при вибуху.

Leopard 2 

Танк оснащений 120-міліметровою гладкоствольною гарматою. Її боєзапас складає 27 снарядів, у кормі башти є ще 15 додаткових снарядів. "Леопарди" здатні влучати в цілі на відстані у 2 км. Також танк оснащений двома кулеметами. Німецькі, швейцарські та голландські моделі використовують різні типи цієї зброї. На борту Leopard 2 є 4750 патронів до кулеметів.

Танк здатний розганятися до 68 км/год. Машина має реверсний хід на швидкості 31 км/год. Повний розворот на місці може здійснити за 10 секунд. Leopard 2 форсує водні перешкоди глибиною до 4 м за допомогою шноркля або глибиною 1,2 м без підготовки. Також танк здатний перебиратися через перешкоди висотою до 1 м.

Екіпаж Leopard 2 складається з чотирьох людей — командир, націлювач, радист/заряджальник, водій.

Танк Leopard

Джерело: Слово і діло

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що німецький завод із виробництва зброї Rheinmetall планує відкрити центр обслуговування танків Leopard в Україні, які ЗСУ застосовують на полі бою. Хоч поки від України й не надходило запитів на серйозний ремонт цієї техніки, через її інтенсивне використання необхідно проходити перевірку і можливо заміну, включно з системою приводу й управління. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.08.2023 21:14