Фото: "Укрінформ"

Скільки біженців планують повернутися до України з-за кордону: дані ООН

Агентство ООН у справах біженців провело дослідження серед українців, які виїхали за кордон через війну, й з'ясувало, що 79% опитаних планують повернутися додому. Крім цього, 82% громадян, що стали внутрішніми переселенцями, також після завершення бойових дій та деокупації території хочуть або сподіваються повернутися назавжди.

Про це свідчать дані опитування щодо намірів та перспектив українських біженців та ВПО, які оприлюднила представниця Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні Кароліна Ліндхольм Біллінг, пише "Укрінформ".

"Абсолютна більшість як внутрішньо переміщених осіб, так і біженців за кордоном планують або сподіваються повернутися до своїх домівок в Україні, які вони були змушені покинути", — сказала Біллінг.

Вона наголосила, що основним чинником, який перешкоджає поверненню українців, є питання безпеки — на це вказали 90% біженців за кордоном і 95% внутрішньо переміщених осіб. Серед інших чинників вони назвали наявність домівок, доступ до комунальних послуг, наявність роботи та доступ до освіти для дітей.

Представниця Агентства ООН у справах біженців додала, що автори опитування ставили за мету почути людей, які були змушені покинути свої домівки, про їхні плани, страхи й наміри щодо повернення.

"Ми використовуємо ці показники для мобілізації підтримки України, для відновлення програм відбудови, адже люди все ще мають надію повернутися. Ми в Агентстві ООН у справах біженців докладаємо зусиль для підтримки програм відновлення житла, розширення доступу до робочих місць в Україні, щоб відновити економічне зростання", — пояснила вона.

Біллінг повідомила, що більшість українців, які перебувають нині за кордоном, і близько 50% ВПО, принаймні один раз поверталися додому. У цьому контексті вона зазначила, що Агенство також сприяє тому, щоб держави, де мешкають українці, йшли більше їм на поступки у цих питаннях, адже це допомагає зберігати сімейні зв'язки й контакти з громадою, що робить повернення у майбутньому простішим.

Нагадаємо, на початку березня повідомлялося, що понад 5 млн громадян України подали заяви на отримання статусу тимчасового резидента в європейських країнах. Загалом тоді нараховувалося понад 8,1 мільйона українців, які біженцями у країнах Європи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.07.2023 01:44