Фото: Pixabay

Скільки Україні потрібно F-16 для переваги над Росією: заява Повітряних сил

Щоб отримати перевагу над російськими окупантами у повітрі на конкретному напрямку, Збройним силам України потрібно принаймні три-чотири ескадрильї літаків F-16 по 12-16 одиниць. Це може допомогти змусити ворога відмовитись від тих ударів, які він завдає на певній ділянці, на певній смузі оборони.

Про це повідомив начальник авіації командування Повітряних сил ЗСУ бригадний генерал Сергій Голубцов в інтерв'ю "Донбас Реалії".

"Якщо ми розуміємо, що проти нас угруповання, скажімо так, 50 ескадрилій і 39 аеродромів, з яких вони виконують завдання, звичайно, нам хотілося б більше. Але якщо це буде хоча б 3-4 ескадрильї, я думаю, що на окремому напрямку ми зможемо завоювати перевагу в повітрі й змусити ворога взагалі відмовитись від тих ударів, які вони зараз завдають на певній ділянці, на певній смузі оборони", — сказав він.

Голубцов додав, що "для планування операції щодо знищення або завдання ударів, варто говорити хоча б про ескадрилью, хоча б про 12-16 літаків". Водночас він зауважив, що "переваги як такої, тактичної або оперативної, ворог в повітрі не має завдяки тому, що Україна отримала від країн-партнерів досить потужну допомогу: радіолокаційні станції виявлення, спостереження, зенітні ракетні комплекси, і всі бачать на практиці, як ці комплекси працюють і який відсоток ураження цілей".

Однак на озброєнні в російській авіації зараз перебувають літаки Су-35 і Міг-31БМ, які спроможні застосовувати ракети підвищеної дальності й великої дальності, а в України поки що такої можливості немає.

"Якби нам просто-на-просто платформу, яка спроможна застосувати, наприклад, ракети повітря-повітря американські AIM-120 у них дальність близько 180 кілометрів — ми б просто не допустили їхнього наближення до кордонів на відстань пуску цих ракет", — сказав Голубцов.

Військовий також пояснив, що заховати літаки F-16 на території України, щоб російські ракети та дрони їх не дістали, просто так не вийде. За його словами, потрібно буде щоразу здійснювати чимало важливих маневрів.

"Я думаю, що тут треба буде шукати комплексний підхід, маскувати й розосереджувати, переміщувати з аеродрому на аеродром. І другий напрямок — все ж таки треба буде використати частину зенітних ракетних комплексів для прикриття цих аеродромів", — сказав начальник авіації командування Повітряних сил.

Зазначимо, що раніше у Міноборони пояснювали, що для того, аби звільнити окуповані території та перемогти країну-агресора, Україні потрібно чотири ескадрильї винищувачів F-16.

Чому Україні важливо отримати F-16

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат раніше пояснював, що F-16 можуть допомогти закрити небо над Україною і збивати крилаті ракети рашистів. Ці винищувачі є легкими, мають бойовий радіус 550 км (озброєні шестиствольною авіаційною гарматою, яка може нести до шести керованих ракет ближнього бою) й можуть набирати швидкість до 2410 км/год.

У інтерв’ю ЗМІ Ігнат зазначав, що F-16 — найпоширеніший у світі літак свого класу, саме з тих, що відповідають нашим потребам. За його словами, літаки типу "МіГ" і "Су" не можуть ефективно збивати крилаті ракети й "шахеди", а з F-16 з потужним радаром та сучасними ракетами дозволить збивати ці цілі дійсно ефективно.

Водночас він пояснював, що головна складність передачі F-16 Україні полягає у тому, що країни, які мають на озброєнні ці винищувачі, потрібно отримати дозвіл на передачу саме від США.

"І тут не треба зайвої "зради". Питання непросте, потребує чимало часу, цілий ряд погоджень, але певні зрушення вже є. Наші партнери послідовні. Гадаю, що Україна буде з потужними крилами, які допоможуть нам зберегти якомога більше життів та деокупувати наші землі", — зауважував він.

Нагадаємо, 24 травня президент Володимир Зеленський повідомив, що в Україні почалася робота над всеохопною концепцією розвитку авіації з урахуванням переходу на нові типи літаків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.05.2023 00:14