Фото: Офіс президента

Зеленський анонсував нову концепцію розвитку авіації в Україні

У середу, 24 травня, президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача. Гарант анонсував перехід української авіації на нові типи літаків.

Про це він написав у Telegram.

"Почали роботу над всеохопною концепцією розвитку нашої авіації з урахуванням переходу на нові типи літаків. Нова організаційна структура, навчання пілотів та персоналу, необхідна інфраструктура, матеріально-технічне забезпечення тощо", — розповів гарант.

Крім того, під час засідання Міноборони відзвітувало про стан забезпечення боєприпасами передових підрозділів та резервів. Учасники також проаналізували наявні й потенційні контракти на постачання та динаміку нарощування власного виробництва. 

Винищувачі F-16 для України: що відомо

Україна неодноразово закликала партнерів надати F-16 і далекобійні ракети. Вперше до союзників з приводу цього звернувся 20 січня на зустрічі у форматі "Рамштайн" президент України Володимир Зеленський

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат пояснював, що F-16 можуть допомогти закрити небо над Україною і збивати крилаті ракети рашистів. Ці винищувачі є легкими, мають бойовий радіус 550 км (озброєні шестиствольною авіаційною гарматою, яка може нести до шести керованих ракет ближнього бою) й можуть набирати швидкість до 2410 км/год.

Нагадаємо, шість країн об’єднали зусилля для роботи над забезпеченням України бойовими повітряними силами. Зокрема, це Велика Британія, США, Бельгія, Нідерланди, Данія та Португалія. Згодом міністр оборони України Олексій Резніков привітав створення авіаційної коаліції та зазначив, що військові Збройних сил України чекають початку навчання на винищувачах F-16.

Також 19 травня Джо Байден підтримав тренування українських військових на F-16. Про це він заявив лідерам G7 на саміті у Хіросімі. Своєю чергою Міноборони повідомило, що українське небо може бути захищене винищувачами F-16 вже цієї осені.

Водночас неназвані чиновники у французькому президентському палаці заявили, що західні винищувачі не є гарантією успіху у війні з Російською Федерацією. Україні необхідно отримувати увесь спектр зброї.

У США запевняють, що передача Україні винищувачів F-16 може тривати кілька місяцівКрім того, необхідно опрацювати низку деталей, перш ніж військові Збройних сил України зможуть використати західні літаки у великій кількості. Нідерланди можуть стати першою країною, яка передасть Україні винищувачі F-16.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.05.2023 12:58