Фото: Вікіпедія

У Франції пояснили, чому Україна може програти війну навіть з винищувачами F-16

Західні винищувачі не є гарантією успіху у війні з Російською Федерацією. Україні необхідно отримувати увесь спектр зброї.

Про це заявили неназвані чиновники у французькому президентському палаці, пише Zeit.

Зазначається, що Франція хоче брати участь в авіаційній коаліції для України. Партнери готові навчати нових пілотів.

За даними видання, проблема полягає в тому, що навчання пілотів ведеться французькою мовою, тому потрібні українці, які володіють не тільки французькою, а й англійською.

Повна підготовка військового, який не має досвіду польотів, для того, щоб стати пілотом винищувача, займає щонайменше чотири роки. При цьому зовсім інша справа — навчити українського льотчика-винищувача, підготовленого на радянських моделях, поводитися із західними моделями літаків. Це займе від чотирьох до дев'яти місяців — залежно від рівня майстерності, якого необхідно досягти.

Також наближені люди до президента Макрона заявили, що в кінцевому підсумку Україні можуть бути поставлені не тільки F-16, а й інші винищувачі. Було сказано, що F-16 є радше символом типу зброї, як танк "Леопард".

Цікаво, що у колах Єлисейського палацу заявили, що західні винищувачі не є гарантією успіху у війні.

"Вони можуть мати F-16 без кінця і програти війну, якщо в них немає інших необхідних речей", — заявили джерела.

Винищувачі F-16 для України: що відомо

Україна неодноразово закликала партнерів надати F-16 і далекобійні ракети. Вперше до союзників з приводу цього звернувся 20 січня на зустрічі у форматі "Рамштайн" президент України Володимир Зеленський

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат пояснював, що F-16 можуть допомогти закрити небо над Україною і збивати крилаті ракети рашистів. Ці винищувачі є легкими, мають бойовий радіус 550 км (озброєні шестиствольною авіаційною гарматою, яка може нести до шести керованих ракет ближнього бою) й можуть набирати швидкість до 2410 км/год.

Нагадаємо, шість країн об’єднали зусилля для роботи над забезпеченням України бойовими повітряними силами. Зокрема, це Велика Британія, США, Бельгія, Нідерланди, Данія та Португалія.

Згодом міністр оборони України Олексій Резніков привітав створення авіаційної коаліції та зазначив, що військові Збройних сил України чекають початку навчання на винищувачах F-16.

Додамо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що рішення щодо надання Києву винищувачів F-16 буде прив'язане до результатів українського контрнаступу. За його словами, американські літаки могли б остаточно покінчити з домінацією РФ у повітрі.

Також 19 травня Джо Байден підтримав тренування українських військових на F-16. Про це він заявив лідерам G7 на саміті у Хіросімі.

Своєю чергою Міноборони повідомило, що українське небо може бути захищене винищувачами F-16 вже цієї осені.

Війна, 20.05.2023 22:55