Фото: Telegram Олександра Камишіна

Сковорідка за 700 тис. грн в укриття: як столичний ліцей пояснив дивну закупівлю

Художній ліцей "Зміна", розташований у Дніпровському районі Києва, купив минулої осені багатофункціональну сковороду вартістю 725,7 тисячі гривень та пароконвектомат за ціною 474,3 тисячі гривень. Це стало відомо завдяки онлайн-платформі Prozorro.

Головний бухгалтер навчального закладу Наталія Ломакіна здивована, чому взагалі виникли питання щодо необхідності закупівлі обладнання. Вона не бачить нічого поганого в купівлі кухонних девайсів на суму понад мільйон гривень для сховища. Мовляв, є нові вимоги, згідно з якими там нібито мають бути не лише місця для перебування, а й повноцінна зона для приготування їжі, це пише "Фокус".

"Обладнання призначене для готування, щоб годувати дітей, поки вони перебувають у сховищі. Ці девайси гарної якості й не зламаються за місяць-другий. І взагалі — ніхто не запропонував аналог цієї сковорідки за меншу суму. Якби була можливість купити її за сто тисяч гривень, ми купили б, але такої пропозиції не надходило. Де всі ці люди, які нас сьогодні критикують, були під час проведення тендеру?", — обурюється бухгалтер ліцею.

У Дніпровській районній адміністрації не чули про цю закупівлю, тож не можуть прокоментувати ситуацію. Заступник міністра освіти та науки України Андрій Вітренко наголошує, що жодний нормативний документ не передбачає необхідності закупівлі дорогих девайсів для обладнання укриття.

"Слово "укриття" у цих тендерах згадали для того, щоб обійти черговість оплати платежів у казначействі. Адже у пріоритеті, згідно з постановою Кабміну №590, оборонні та інші витрати, пов'язані з безпекою людей, або роботи з відновлення житлового чи нежитлового фонду, пошкодженого внаслідок військових дій. Подібні тендери — відповідальність адміністрації ліцею, управління освіти районної адміністрації та міської влади, яка здійснює створення та облаштування усієї мережі укриттів цивільного захисту населення як у навчальних, медичних закладах, так і у житлових будинках", — коментує Вітренко.

Також, за його словами, гроші на ремонт укриттів було закладено лише у грудні 2022 року й використати їх треба було лише за місяць. Провести ремонтні роботи за такий короткий термін неможливо, утім можна зробити закупівлю якогось обладнання, вказавши "для укриття".

Нагадаємо, у квітні 2023 року Управління освіти Дніпровської районної державної адміністрації Києва закупило для бомбосховищ шкіряні барабани. Йдеться про триста музичних інструментів на суму майже один мільйон гривень.

10 червня спеціальна комісія у Києві закінчила перевірку всіх 4655 сховищ. Лише 15% укриттів придатні "без зауважень".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.06.2023 22:06