Словацькі перевізники пригрозили заблокувати кордон з Україною

Союз автомобільних перевізників Словаччини (UNAS) погрожує заблокувати українським перевізникам перетин кордону зі свого боку. Таким чином вони вимагають, аби Європейська комісія повернула видачу комерційних дозволів на перевезення в межах Євросоюзу.

Про це йдеться у листі, який голова UNAS Станіслав Скала направив до Міністерства транспорту Словаччини.

Зокрема, UNAS стверджує, що міністерство тривалий час не звертає уваги на вантажні перевезення та повністю ігнорує проблему.

"Ми хотіли б запросити вас на зустріч, на якій обговорити проблеми з українськими перевізниками, які не потребують дозволів на перевезення. Хочемо зазначити, що словацький вантажний транспорт стоїть на колінах. Як бачите, польські перевізники блокують свої кордони, бо мають таку ж проблему, як і наші перевізники", — наголошується в листі.

Як повідомляють словацькі медіа, на східному кордоні Словаччини, зокрема на прикордонному переході "Вишнє Німецьке — Ужгород" уже спостерігається значне накопичення вантажівок, які їдуть до України. У пріоритеті залишаються вантажні перевезення швидкопсувних продуктів, тварин і гуманітарної допомоги, при цьому водії повинні пред’явити необхідні документи на вантаж, що перевозиться.

Протести на польсько-українському кордоні: що відомо

На польсько-українському кордоні 6 листопада розпочався страйк польських перевізників, які вимагають скасувати транспортний безвіз для України. Вони блокують рух вантажівок у пунктах пропуску Корчова — Краківець, Гребенне — Рава-Руська, Дорогуськ — Ягодин. Перевізники виступають за повернення дозволів на комерційні перевезення для України.

13 листопада Україна провела переговори з Польщею для зняття блокади на кордоні, однак домовитися не вдалося. Сергій Деркач зазначав, що "транспортний безвіз" має тривати та бути пролонгованим.

"Як мінімум доти, допоки не настане наша перемога. Абсурдність вимоги в тому, що польські протестувальники звертаються не до свого уряду, а хочуть, щоб Україна звернулась до ЄС щодо дозволів", — наголосив чиновник.

Він додав, що інші питання протестувальників не цікавлять. Тож українська влада намагається шукати компроміси, щоби збільшити пропускну спроможність і виконувати вже укладені меморандуми, але це складно.

Нагадаємо, 14 листопада заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач заявив, що українсько-польському кордоні перед заблокованими пунктами пропуску черги на в'їзд сягають близько 40 кілометрів. Водії, які перебувають на кордоні, не мають у достатній кількості води, їжі та навіть пального. Ситуація критична.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 15.11.2023 19:19