Фото: zbruc.eu

Ситуація серйозна. На польсько-українському кордоні 40-кілометрова черга, водіям бракує води та їжі

На українсько-польському кордоні перед заблокованими пунктами пропуску черги на в'їзд сягають близько 40 кілометрів. Водії, які перебувають на кордоні, не мають у достатній кількості води, їжі та навіть пального. Ситуація критична.

Про це поінформував заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач 14 листопада під час онлайн-зустрічі з перевізниками. Він зазначив, що про ситуацію на кордоні сповістила його колега з Міністерства інфраструктури Польщі, яка приїхала на зустріч 13 листопада. Зустріч відбулася прямо на кордоні. 

"Я її запитав, яка черга там далі, тому що, за інформацією, яку я маю, це приблизно 35 кілометрів. Вона сказала, що близько 40 кілометрів черга. Тобто це такі офіційні дані від Міністерства інфраструктури Польщі можна отримати", — сказав він.

Своєю чергою віце-президент громадської організації "Українська транспортна спілка" Володимир Балін зазначив, що ситуація із водіями, які застрягли на кордоні, критична — їм бракує води, їжі, немає санітарних умов, а деякі автомобілі не мають пального.

За словами Деркача, місцева влада поставила кілька біотуалетів, якими можуть користуватися водії, але їжею й водою водіїв не забезпечує. Магазини, у яких вони можуть отоваритися, розташовані далеко, до того ж рух у напрямку одного з магазинів закрили поліцейські з метою уникнення можливих сутичок між протестувальниками й українськими водіями.

"Ми це питання з воєводою вчора ще раз порушили. Він пообіцяв вжити заходів, щоб надати необхідні гігієнічні засоби, зокрема воду, їжу нашим водіям", — запевнив посадовець.

За словами заступника міністра, схоже, єдина можливість припинити блокаду — скасувати дозвіл на проведення страйку.

"Єдина можливість припинити цю блокаду — це фактично рішення польського уряду скасувати дозвіл на цей страйк, просто прибрати польських протестувальників з дороги й відкрити рух транспортних засобів", — сказав він.

Протести на польсько-українському кордоні: що відомо

На польсько-українському кордоні 6 листопада розпочався страйк польських перевізників, які вимагають скасувати транспортний безвіз для України. Вони блокують рух вантажівок у пунктах пропуску Корчова — Краківець, Гребенне — Рава-Руська, Дорогуськ — Ягодин. Перевізники виступають за повернення дозволів на комерційні перевезення для України.

13 листопада Україна провела переговори з Польщею для зняття блокади на кордоні, однак домовитися не вдалося. Сергій Деркач зазначав, що "транспортний безвіз" має тривати та бути пролонгованим.

"Як мінімум доти, допоки не настане наша перемога. Абсурдність вимоги в тому, що польські протестувальники звертаються не до свого уряду, а хочуть, щоб Україна звернулась до ЄС щодо дозволів", — наголосив чиновник.

Він додав, що інші питання протестувальників не цікавлять. Тож українська влада намагається шукати компроміси, щоби збільшити пропускну спроможність і виконувати вже укладені меморандуми, але це складно.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 15.11.2023 03:45