Скріншот з фільму "Слово Пацана. Кровь на асфальте"

Психолог пояснила, чому в Україні набув популярності скандальний російський серіал "Слово пацана"

Кримінальний серіал про розбірки банд 90-х років "Слово пацана. Кровь на асфальте", який у листопаді з'явився на екранах телевізорів в Росії, розповсюдився й серед українців.

Психолог та кандидат психологічних наук Юлія Святенко пояснила, що до цього призвело та чим це може загрожувати, пише "КИЇВ24".

На її думку, однією із причин шаленої популярності кінострічки "Слово пацана. Кровь на асфальте" є протест підлітків проти соціуму. Психолог вважає, що саме гостре бажання у підлітків наслідувати якусь людину чи субкультуру стало причиною популярності кінострічки.

"Ми бачимо, що коли виходить певний фільм, ті самі маленькі діти наслідують героїв. А підлітки самі по собі в такому віці схильні проявляти неприйняття оточення, певну агресивну поведінку, не сприймати те, що їм говорять дорослі. Вони прагнуть мати певний авторитет", пояснює Святенко.

Вона зауважила, що авторитетом для підлітків завжди є ті, хто вміє проявляти силу, хто вміє вести за собою людей. Лише з етапом дорослішання починається розуміння того, "що є добре, а що погано", вважає психолог.

За її думку, підлітки не аналізують, чи є фільм хорошим, чи ні, вони не "включають" критичне мислення, а лише бачать рейтинги та образ, який бажають наслідувати. А це в перспективі може мати негативні наслідки, впевнена Святенко.

Зазначимо, що раніше у Міністерстві культури та інформаційної політики назвали кримінальний серіал "Слово пацана" ворожою пропагандою та закликали не популяризувати його в Україні. Саму кінострічку вже внесли до списку заборонених в Україні.

Нагадаємо, у листопаді український режисер Олег Сенцов презентував 30-хвилинний документальний фільм про війну. У стрічці йдеться про реальність, з якою стикаються українські військові на передовій, поблизу Авдіївки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 11.12.2023 13:58