Фото: Верховна Рада

"Слуги" хочуть карати нардепів, які швидко поширюють інформацію про рішення Ради

У Верховній Раді зареєстровано законопроект про покарання народних депутатів за поширення інформації про пленарні засідання раніше, ніж через одну годину після їхнього закриття.

Відповідний документ опубліковано на сайті ВР.

Співавторами ініціативи виступили понад 50 народних депутатів на чолі зі спікером Русланом Стефанчуком, першим віце-спікером Олександром Корнієнко та віце-спікеркою Оленою Кондратюк.

Нардепка Мар'яна Безугла зазначила, що цей законопроект розроблений для "лікування синдрому нетримання інформації".

"Зробили законопроєкт для лікування синдрому гострого нетримання інформації у нардепів", — пояснила Безугла.

А от депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко, який завжди оперативно повідомляє про рішення ВР, негативно відреагував на таку ініціативу нардепів. 

Гончаренко зауважив, що згідно з документом, під час дії воєнного стану в Україні народному депутату забороняється поширювати в будь-який спосіб інформацію про час, місце, перебіг і результати проведення засідання парламенту. 

"Якщо ми не будемо дотримуватись цього, то Гончаренка і Железняка будуть карати позбавленням можливості продовжувати брати участь в засіданнях або взагалі встановити обмеження на відвідування найближчих п’яти пленарних засідань без збереження заробітної плати. Не потрібно забувати, що ми в першу чергу демократичне суспільство. І закритися від нашого виборця не вийде. Напівтаємна робота парламенту без суспільного обговорення загрожує ухваленням законів, які розбалансують систему стримувань і противаг. А також це може відкинути розвиток демократії в Україні на роки назад. Вимагаю повернення трансляцій засідань ВР. Чим більше прозорості — тим краще. А то потім яйця по 17 грн", — повідомив Гончаренко.

Також не до душі таке рішення і нардепу Ярославу Железняку, який теж оперативно висвітлює рішення парламенту. Він на рішення нардепів віджартувався, що готовий підтримати такий законопроект, якщо доповідачем призначити в парламенті призначать Мар'яну Безуглу.

"Кажуть, що закон зроблений заради мене та Гончаренко. Якщо це правда, то я приємно здивований. З великою повагою до авторського колективу, утримаюсь від різких коментарів. Якщо я правильно розумію ідею, то я б радив детальніше передивитися текст закону. Я готовий і далі не критикувати ініціативу, не блокувати його, не закидати правками, навіть (!!!) підтримати у першому читанні, за однієї умови….. доповідачем призначити в Парламенті нашу поважну колегу — співавтора законопроекту Мар’яну Безуглу) Тим більше це питання національної безпеки! Впевнений, що ці 2-і хвилини варті будь-яких обмежень", — відреагував Железняк.

Нагадаємо, 6 лютого Верховна Рада підтримала дострокове припинення повноважень народного депутата Ігоря Абрамовича. Він був представником забороненої в Україні партії "Опозиційна платформа — За життя".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.02.2023 17:36