Солодкі напої і фруктові соки підвищують ризик передчасної смерті

19 ТРАВНЯ 2019 11:44

Більшість з вас знає, що солодкі напої не особливо корисні для здоров'я, проте нове дослідження говорить про те, що фруктові соки ненабагато краще. Більш того, регулярне їх вживання може скоротити ваше життя.

«Люди похилого віку, які п'ють більше солодких напоїв, включаючи фруктові соки, а також газовані напої та інші підсолоджені цукром напої, можуть піддаватися ризику ранньої смерті», говорить автор дослідження Джин Уелш, професор медичного факультету Університету Еморі в Атланті, повідомляє The Telegraph.

Учасників опитували, скільки підсолоджених напоїв вони вживають. За шість років, в середньому, +1168 померли. Вчені з'ясували, що ті, хто пив найбільше солодких напоїв - включаючи 100% фруктові соки - мали підвищені шанси померти в ході дослідження, в порівнянні з тими, хто пив менше. Кожен додатковий літр напою збільшував ризик ще більше.

«Більшість людей знають, що газовані напої та інші підсолоджені цукром напої, включаючи безалкогольні напої, фруктові пунші і енергетичні напої, пов'язані зі збільшенням ваги і несприятливими наслідками для здоров'я. Але фруктові соки і раніше широко сприймаються багатьма як більш корисний для здоров'я варіант», кажуть вчені.

Дослідження показали, що підсолоджені цукром напої пов'язані з підвищеним ризиком розвитку діабету, хвороби серця і ожиріння. Але у випадку з фруктовими соками докази менш очевидні. Цілісні соки містять поживні речовини, які можуть бути корисними для здоров'я, але також містять відносно високу кількість цукру з натуральних джерел. І якщо фруктові соки асоціюються з підвищеним ризиком розвитку діабету і хвороби серця, то цільні фрукти – ні!

Вчені рекомендують пити не більш 100-170 мл соку в день.

Технології, 19.05.2019 11:44