Затримання завербованих підлітків. Джерело: СБУ

Спецслужби Росії вербували українських підлітків для антисемітських провокацій

Служба безпеки України викрила нові спроби російських спецслужб розхитати внутрішню ситуацію та дискредитувати нашу державу на міжнародній арені. Вербуючи неповнолітніх українських юнаків, рашисти намагалися розпалити антисемітські настрої на Житомирщині, а також у Дніпрі, Львові та Вінниці.

Про це повідомила Служба безпеки України. У результаті комплексних заходів її працівники нейтралізували мережу провокаторів, яких агресор використовував "наосліп".

"До складу групи входили 13-17-річні учні місцевих шкіл. Для їх дистанційного вербування спецслужби Росії створили молодіжний праворадикальний Telegram-канал. На цьому інтернет-ресурсі його російські адміністратори, використовуючи психологічні маніпуляції, закликали українських підлітків до вчинення актів антисемітизму в їхніх населених пунктах", — пояснили в СБУ.

За задумом спецслужб Росії ворожі провокації мали бути у вигляді образливих написів на пам’ятних місцях і здійснення там підривів із використанням саморобних вибухових пристроїв. При цьому представники країни-агресора пропонували учасникам спільноти публікувати фото- та відеозвіти провокацій. Отримані таким чином медіафайли російські спецслужби "розганяли" у закордонних медіа як фейкові публікації для дискредитації України.

Житомирщина

У цьому регіоні викрили 15-річного школяра з Радомишля, якого росіяни тривалий час психологічно "обробляли" через інтернет. Окупанти вимагали від юнака нанести антисемітські написи на одному з меморіальних знаків на території області. Пізніше аналогічні провокативні зображення виявили на стінах декількох приватних будинків.

Дніпро, Львів, Вінниця

У цих містах теж викрили місцевих учасників підконтрольного Росії інформаційного ресурсу. Ними виявилися четверо школярів місцевих закладів освіти. Задокументовано, як представники російських спецслужб закликали їх до вчинення актів вандалізму на місцях пам’яті жертв Голокосту.

"Під час обшуків за адресами проживання підлітків виявили комп’ютери та мобільні телефони з фотографіями-звітами провокацій на користь Росії, а також компоненти для кустарного виготовлення вибухівки", — зазначили в СБУ.

За всіма викритими фактами триває розслідування у межах кримінального провадження, розпочатого за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • "Наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого";
  • "Ввезення, виготовлення або розповсюдження товарів, які пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість і дискримінацію";
  • "Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів".

"Будьте пильними та тримайте на контролі коло зацікавлень і вподобання своїх дітей, щоби запобігати впливу на них ворожих спецслужб. Також просимо не піддаватися на провокації та сприяти правоохоронним органам у встановленні організаторів, виконавців і пособників злочинних дій", — підсумували в СБУ.

Нагадаємо, що Служба безпеки України повідомила про підозру двом російським генералам та підполковнику, які командували обстрілом Херсона. Під їхнім керівництвом загарбники здійснили масований обстріл обласного центру 3 травня цього року. Внаслідок російської атаки загинуло 24 мирних мешканців, ще 51 людина — отримала поранення різного ступеня важкості.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.10.2023 14:57