Справа на 456 млн грн: Міноборони судиться з постачальником неякісних сухпаїв для ЗСУ

Господарський суд Києва задовольнив позов Міністерства оборони про стягнення понад 456 мільйонів гривень з недобросовісного постачальника сухпаїв для Збройних сил України.

Про це повідомляє прес-служба Міноборони

Зокрема, йдеться про приватну компанію, з якою Міноборони уклало договір за три тижні з початку повномасштабного вторгнення Росії — 14 березня 2022 року — для забезпечення Київського гарнізону.

Зазначається, що компанія неодноразово порушила умови договору, в результаті чого у грудні 2022 року Міністерство оборони подало позов до підприємства про стягнення попередньої оплати і пені на загальну суму 456,660 мільйонів гривень (430 мільйонів гривень — сума договору, 26,660 мільйонів гривень — пеня).

"Ухвалою Господарського суду міста Києва від 09.01.2023 відкрито провадження по справі №910/13416/22, задоволено заяву Міністерства оборони України про забезпечення позову, накладено арешт на рахунки відповідача в межах суми позовних вимог. У лютому 2023, ухвалою Господарського суду міста Києва до участі у справі залучено Офіс Генерального прокурора. У травні 2023 року Міністерством оборони України спільно з органами прокуратури прийнято рішення про подання позовної заяви про визнання недійсною з моменту укладення додаткової угоди до вищезазначеного договору", — повідомили у міністерстві.

У відомстві зауважили, що 6 вересня 2023 року розглядатиметься позов Міноборони до компанії щодо основного договору.

Скандал із закупівлями зимових курток для ЗСУ

Міноборони восени 2022 року уклало контракт із турецькою фірмою Vector avia hava araçlari на постачання зимового одягу. За даними ЗМІ, ця фірма лише у жовтні-грудні ввезла до України з Туреччини 233 тисячі курток на 20 мільйонів доларів і 202 тисяч штанів на 13 мільйонів доларів. Ціна була прийнятною як для зимового одягу. Куртки від турків йшли по 86 доларів. Інший постачальник з Болгарії ввіз для Міноборони з Китаю куртки по 95 доларів. Але проблема в тому, що з Туреччини насправді їхали не зимові куртки, а літні.

За даними видання, середня вага китайських курток була два кілограми, а турецької — 1,1 кілограма. Це дуже схоже на різницю між літнім жакетиком і зимовою теплою курткою.

Журналісти оприлюднили пакет супровідних документів на одну з партій товару від Vector avia, де видно, як 4900 курток загальною вартістю 142 тисячі доларів "перетворюються" на 4900 курток за 421 тисячу доларів. Згодом виявилося, що одним із власників турецької фірми, у якої Міноборони України закупило літні куртки для війська за ціною зимових, виявився племінник народного депутата. До махінацій із закупівлями може бути причетний нардеп від "Слуги народу" Геннадій Касай.

Нагадаємо, що 28-го серпня Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки провів засідання щодо скандалу з закупівлі зимових курток для Збройних сил України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.09.2023 16:28