Фото: ілюстративне. Джерело: mil.in.ua

Міноборони закупило для ЗСУ мільйон неякісних продуктових наборів, — прокуратура

Міністерство оборони уклало додаткову угоду з комерційною структурою на 430 мільйонів гривень. Усього відомство закупило для військових мільйон продуктових наборів, які виявилися неякісними.

Про це повідомив Офіс генерального прокурора, який запобіг постачанню в українську армію неякісних продовольчих наборів

"Прокурори Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Офісу генерального прокурора у суді довели незаконність положень додаткової угоди до договору про закупівлю продуктових наборів для військовослужбовців Збройних сил України, укладеної Міністерством оборони України з комерційним товариством", — йдеться в повідомленні.

У відомстві зазначили, що додатковою угодою до договору передбачили закупівлю продуктових наборів, які не відповідають установленим законодавством нормам харчування для військовослужбовців та не забезпечують належне задоволення потреб для осіб такої категорії.

"Крім того, цією угодою засвідчено факт прийняття Міністерством оборони України неякісної продукції", — наголосили прокурори.

Вони визначили, що угода відбулася в порушення вимог чинного законодавства та суперечить інтересам держави.

Скандал із закупівлями зимових курток для ЗСУ

Міноборони восени 2022 року уклало контракт із турецькою фірмою Vector avia hava araçlari на постачання зимового одягу. За даними ЗМІ, ця фірма лише у жовтні-грудні ввезла до України з Туреччини 233 тисячі курток на 20 мільйонів доларів і 202 тисяч штанів на 13 мільйонів доларів. Ціна була прийнятною як для зимового одягу. Куртки від турків йшли по 86 доларів. Інший постачальник з Болгарії ввіз для Міноборони з Китаю куртки по 95 доларів. Але проблема в тому, що з Туреччини насправді їхали не зимові куртки, а літні.

За даними видання, середня вага китайських курток була два кілограми, а турецької — 1,1 кілограма. Це дуже схоже на різницю між літнім жакетиком і зимовою теплою курткою.

Журналісти оприлюднили пакет супровідних документів на одну з партій товару від Vector avia, де видно, як 4900 курток загальною вартістю 142 тисячі доларів "перетворюються" на 4900 курток за 421 тисячу доларів. Згодом виявилося, що одним із власників турецької фірми, у якої Міноборони України закупило літні куртки для війська за ціною зимових, виявився племінник народного депутата. До махінацій із закупівлями може бути причетний нардеп від "Слуги народу" Геннадій Касай.

Нагадаємо, що 28-го серпня Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки провів засідання щодо скандалу з закупівлі зимових курток для Збройних сил України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.09.2023 17:45