Фото: ti-ukraine.org

Справа про хабар у $150 тисяч: скандальний суддя Чаус, який закопав гроші на подвір'ї, отримав вирок

Вищий антикорупційний суд оголосив вирок колишньому судді Дніпровського райсуду Києва Миколі Чаусу. Йому присудили 10 років позбавлення волі.

Про це повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Зазначається, що 14 червня 2023 року колегія суддів ВАКС оголосила обвинувальний вирок колишньому судді Дніпровського районного суду міста Києва, викритого на вимаганні та одержанні неправомірної вигоди у 150 тисяч доларів (понад 3,7 мільйона гривень за курсом НБУ станом на момент вчинення злочину).

Суд підтримав позицію прокурора САП та визнав особу винуватою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4. ст. 368 КК України ("Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, поєднане з вимаганням").

За вироком суду колишньому судді призначено покарання у виді 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади у судовій гілці влади строком на три роки з конфіскацією майна.

У САП повідомили, що вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги до Апеляційної палати ВАКС.

Справа Миколи Чауса — що треба знати

До затримання у травні цього року голови Верховного Суду Всеволода Князєва на хабарі у 2,7 мільйона доларів Чаус був суддею, викритим на найбільшому хабарі в Україні. Його затримали 9 серпня 2016 року на отриманні 150 тисяч доларів хабаря за винесення вироку в інтересах підсудних. Отримані гроші тодішній суддя сховав у двох скляних банках, одну з яких закопав на своєму подвір’ї.

У вересні того ж року український парламент підтримав подання Генпрокуратури про надання згоди на затримання та арешт судді. Однак Чаус втік з України та переховувався у Молдові.

Вже у липні 2021 року в СБУ заявили, що в одну з селищних рад Вінницької області прибув чоловік, який представився Чаусом і попросив викликати саме співробітників спецслужби. Як стверджували у відомстві, Чаус надав слідчим дані щодо його викрадення і позбавлення волі. У зв`язку з цим щодо Чауса "вжито заходів для гарантування його безпеки".

4 серпня Вищий антикорупційний суд обрав Чаусу запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, а також зобов‘язав здати закордонні паспорти та носити електронний засіб контролю (браслет).

15 листопада прокурори скерували обвинувальний акт щодо Чауса до Вищого антикорсуду для розгляду по суті.

Нагадаємо, народного депутата чотирьох скликань Верховної Ради Тараса Чорновола облили зеленкою і кинули в смітник за образу нареченої загиблого героя України Дмитра Коцюбайла — Аліни Михайлової. Він обізвав нібито дівчину "подолігархічною ш*арою".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.06.2023 09:40