Фото: "Енергоатом"

США попередили Росію про наслідки у разі катастрофи на ЗАЕС

Сполучені Штати Америки попередили владу Росії про неминучі наслідки у разі створення катастрофи на Запорізькій атомній електростанції. Якщо це станеться, міжнародна спільнота відреагує негайно.

Про це заявив речник Державного департаменту США Меттью Міллер, передає "Укрінформ". За його словами, російське керівництво має "ретельно подумати", чи хоче воно ризикнути створенням ядерної катастрофи.

"Якщо це станеться, міжнародна спільнота абсолютно точно притягне Росію до відповідальності", — сказав він.

Міллер також додав, що США уважно стежать за розвитком подій на ЗАЕС. Він наголосив, що МАГАТЕ повинно мати повний доступ до всіх частин станції.

Нагадаємо, Сили оборони України цілком серйозно розглядають можливість російської диверсії на Запорізькій атомній електростанції. Військові постійно відстежують ситуацію та інформують про стан справ на станції. У Генштабі запевнили, що українські захисники мають достатньо засобів захисту, які будуть потрібні у випадку підриву ЗАЕС. Тож спеціальні підрозділи зможуть продовжувати виконувати завдання.

Водночас науковець Володимир Борисенко вважає, що потенційна аварія на Запорізькій АЕС не є настільки небезпечною, як Чорнобильська катастрофа. Пʼять зі шести енергоблоків станції перебувають у холодному стані. Тож спричинити витік радіації насправді непросто.

Також повідомлялося, що росіяни планують перевести у режим "гарячого" зупину енергоблок №4 на Запорізької АЕС в місті Енергодар. Внаслідок цього станції може не вистачити охолодження, що призведе до аварії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.07.2023 03:28