Фото: росЗМІ

США та Британія розпочали військову операцію проти хуситів в Ємені: завдано понад 10 авіаударів — усі деталі (відео)

У ніч на 12 січня Сполучені Штати Америки та Велика Британія розпочали військову операцію проти хуситів у Ємені. Було завдано авіаударів по об'єктах, пов'язаних з цим терористичним угрупуванням.

Інформацію про це підтверили президент США Джо Байден та прем'єр Британії Ріші Сунак. Зокрема, Джо Байден зазначив, що за його вказівкою Збройні сили Штатів за участі Британії, а також за підтримки Канади, Нідерландів, Австралії та Бахрейну було здійснено успішні масовані атаки по об'єктах хуситів у Ємені. Заяву американського лідера опублікували 11 січня на офіційному сайті Білого дому.

За словами Байдена, хусити використовували уражені об'єкти "для загрози свободі судноплавства на одному з найважливіших водних шляхів світу". Він наголосив, що атаки є прямою відповіддю на напади єменських хуситів на міжнародні морські судна у Червоному морі, у тому числі із застосуванням протикорабельних балістичних ракет.

Також президент США зауважив, що всього хусити здійснили 27 атак на міжнародне комерційне судноплавство, через що постраждали понад 50 держав. Він нагадав, що Штати разом із союзниками попереджали, що за напад очікується відповідь. Водночас напередодні Радбез ООН ухвалив резолюцію з вимогою до єменських хуситів припинити напади на торгові та комерційні судна.

"Ці цілеспрямовані удари є чітким сигналом, що США та союзники не терпітимуть нападів на наш персонал і не дозволять ворожим суб'єктам ставити під загрозу свободу судноплавства на одному з найважливіших комерційних маршрутів у світі. Я без вагань вживатиму заходів для захисту наших людей і вільного потоку міжнародної торгівлі, якщо це буде потрібно", — йдеться у заяві американського президента.

Прем'єр-міністр Сполученого Королівства Ріші Сунак також офіційно підтвердив авіаудари по хуситах у Ємені.

"Ми зробили необхідні та пропорційні дії для самооборони разом зі Сполученими Штатами за підтримки Нідерландів, Канади та Бахрейну, щоб послабити військовий потенціал хуситів та захистити глобальне судноплавство", — йдеться у заяві британського прем'єра.

За даними видання Al Arabiya, вибухи гриміли в Ходейді, Таїсі, Сані, Сааді. За даними Пентагону, удари завдавалися з винищувачів і ракетами "Томагавк" по таких об'єктах як радіолокаційні системи, місця зберігання та запуску дронів, місця зберігання та запуску балістичних ракет, а також місця зберігання та запуску крилатих ракет. Усього було атаковано близько 10 об'єктів хуситів у Ємені, передає CNN. Перелік об'єктів:

  • авіабаза Аль-Дайламі, на північ від столиці Ємену Сани;
  • райони, що оточують міжнародний аеропорт Ходейда на заході Ємену;
  • табір Келен у Сааді, північній єменській провінції, де базуються хусити;
  • Міжнародний аеропорт Таїз та інші райони мухафази Таїз на південному заході Ємену.

Арабські ЗМІ писали раніше, що Саудівська Аравія нібито дозволила американським та британським військовим літакам використати свій повітряний простір для ударів по Ємену.

Ємен на карті

Ємен на карті. Мапа GoogleMaps

Напад хуситів на кораблі у Червоному морі

Хусити в Ємені торік у лисопаді почали атакувати кораблі в Червоному морі. 16 грудня британський есмінець збив безпілотник, який прямував до торговельного судна.

Напередодні Рада Безпеки ООН звернулася до хуситів з вимогою негайного припинення нападу на кораблі в Червоному морі. ООН також попередила, що ескалація напруженості може призвести до ще більших наслідків. Також зазначалося, що США та Велика Британія успішно відбили найбільшу атаку єменських хуситів на кораблі в Червоному морі.


Довідка: Хусити — терористичне угрупування, що підтримується Іраном й контролює більшу частину Ємену. Після нової війни в Секторі Гази хусити систематично атакують у Червоному морі судна, пов'язані з Ізраїлем, та влаштовують ракетні атаки на ізраїльські міста.

Основними факторами, які спричинили кризу на Близькому Сході, стали:

  • розкол між сунітською та шиїтською гілками ісламу, що надто проявився в Ємені і мав багатовікові наслідки для поділу суспільства на багато різних племен та фракцій;
  • захоплення Ємену Османською та Британською імперіями, що згодом спричинило формування Північного і Південного Ємену;
  • значні поклади нафти і стратегічне розміщення щодо контролю входу/виходу танкерів з Червоного моря в Аденську затоку.

Нагадаємо, раніше у комітеті оборони Ємену заявляли, що жоден удар не залишиться без відповіді. Там запевнили, що "наша відповідь буде більш руйнівною, ніж очікують американці".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 12.01.2024 03:58