На фото: Ентоні Блінкен. Джерело: Twitter Ентоні Блінкена

США відреагували на арешт журналіста WSJ у Росії

Сполучені Штати Америки рішуче засуджують арешт журналіста Wall Street Journal Евана Гершковича у Росії. Держдеп підтримує контакти з Wall Street Journal після затримання журналіста.

Про це повідомило й CNN та держсекретар США Ентоні Блінкен.

"Ми глибоко стурбовані заявою Росії про затримання журналіста, громадянина США. Найвищим пріоритетом Держдепу є безпека громадян США за кордоном. Якщо ви громадянин США, який проживає або подорожує в Росії, будь ласка, негайно покиньте її", — закликав Блінкен.

Він додав, що США рішуче засуджують триваючі спроби Кремля залякувати, репресувати та карати журналістів і представників громадянського суспільства.

У Білому домі наголосили, що "глибоко стурбовані" повідомленнями про затримання журналіста у РФ за звинуваченням у шпигунстві

"Офіційні особи Білого дому та Державного департаменту спілкувалися з роботодавцем пана Гершковича, Wall Street Journal. Адміністрація також зв'язалася з його родиною. Крім того, Державний департамент підтримував прямий зв’язок із російським урядом з цього приводу, включно з активною роботою над забезпеченням консульського доступу до пана Гершковича", — сказала спікер Адміністрації президента Карін Жан-П'єр.

Вона зауважила, що США вважають такі дії РФ неприйнятними.

"Ми дуже чітко заявили, що немає — ви знаєте —  немає жодних підстав вважати, що ці звинувачення точні", — сказала прес-секретар Білого дому Карін Жан-П'єр.

Раніше речник Білого дому звернувся до Державного департаменту США і сказав, що офіційні особи все ще оцінюють, чи вважають США арешт репортера незаконним затриманням. Тим часом Америка закликала своїх громадян негайно виїхати з Росії.

Нагадаємо, 30 березня стало відомо, що у Єкатеринбурзі співробітники ФСБ Росії затримали американського журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича. Російські спецслужби звинувачують його у шпигунстві. За даними ЗМІ, журналіст їздив писати матеріал про ставлення росіян до війни й про вербування місцевих жителів у ПВК "Вагнера". Також Гершкович їздив до Нижнього Тагілу. Там розташоване оборонне підприємство "Уралвагонзавод". Гершкович близько шести років мешкає в Москві, висвітлює події в Росії та Україні для The Wall Street Journal. Раніше він працював в Agence France-Presse, The Moscow Times і The New York Times.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 30.03.2023 23:24