Фото: Мін’юст

Стало відомо, скільки ув’язнених вже звільнили для служби у війську

Україна вже звільнила з місць позбавлення волі близько 350 ув’язнених — ці особи вирішили приєднатися до війська.

Таку заяву зробив міністр юстиції Денис Малюська в інтерв’ю The New York Times, записаному 24 травня.

За його словами, майже 350 ув'язнених вже були звільнені відповідно до нещодавно ухваленого закону, який дає право засудженим служити в армії в обмін на можливість умовно-дострокового звільнення після закінчення служби.

Малюська наголосив, що судова влада вже розглядає більшість із 4300 заяв, поданих на сьогодні засудженими. Згідно з його прогнозами, до війська можуть долучитися до 20 тисяч засуджених і громадян, які перебувають у СІЗО.

Міністр зауважив, що особа, засуджена за одноразове вбивство, може бути звільнена, якщо тільки злочин не був скоєний за обтяжуючих обставин, таких як сексуальне насильство.

Добровільна мобілізація ув'язнених: що відомо

Парламент 8 травня ухвалив закон, який передбачає добровільну мобілізацію окремих категорій ув‘язнених. Документом визначено, що до Збройних сил не можуть бути мобілізовані особи, які вчинили умисні вбивства, ґвалтівники, педофіли, засуджені за незаконне виробництво, придбання, розповсюдження або зберігання наркотиків, ті, хто вчинив злочини проти основ національної безпеки країни, а також екс-посадовці.

Для всіх інших, хто потенційно може бути мобілізований, діє однакова умова — до завершення терміну їх покарання має залишитися не більше трьох років.

Нагадаємо, раніше Малюська заявляв, що із закладів пенітенціарної системи можна було б мобілізувати від 10 до 20 тисяч засуджених, не в останню чергу тому, що в Україні переповнені установи виконання покарань.

21 травня повідомлялось, що заяви на умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для участі в обороні України вже подали понад три тисячі засуджених.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.05.2024 01:19