Фото з відкритих джерел

Страсна п'ятниця: традиції і заборони цього дня

Страсна п’ятниця — найсуворіший день останнього тижня Великого посту. Згідно з християнським віровченням, це день розп’яття Ісуса Христа. Цьогоріч вона припадає на 14 квітня. Християни у цей день згадують про страждання, смерть Ісуса Христа, зняття його з хреста та поховання.

У цей день потрібно утримуватися від вживання їжі до здійснення церковного обряду виносу Плащаниці. Після цього можна їсти лише хліб і пити лише воду.

Історія Страсної п’ятниці

Саме в цей день своєю смертю на Голгофі Ісус Христос приніс жертву, відкупляючи нею всі гріхи людські. У цей день Ісус Христос, засуджений до розп’яття, з терновим вінком на голові ніс свій хрест на Голгофу, де згодом на ньому був розп’ятий.

Згідно з переказами, Ісус провисів на хресті близько шести годин. Останніми його словами були: "Звершилося… Отче! В руки Твої віддаю дух Мій". Щоб переконатися в смерті розп’ятого, один з вояків проколов його ребро, з якого витекли кров і вода. За одним із тлумачень, це символи майбутніх таїнств Євхаристії та Хрещення.

Що не можна робити в Страсну п’ятницю 

У цей день категорично заборонено працювати у домі. Здавна в народі заведено завершувати всі хатні роботи в Чистий четвер, а от в п'ятницю перед Великоднем не можна братися за жодну фізичну працю.

Ні шити, ні прясти в Страсну п’ятницю теж не можна. Великий гріх — рубати дрова або що-небудь тесати сокирою. Будь-яку працю на землі намагались не робити, бо вважалось, що все посаджене цього дня навіть не поросте.

За народним віруванням, у Страсну п’ятницю не можна співати та пити алкогольні напої. У цей день також необхідно відмовитися від стрижки, фарбування волосся та інших косметичних процедур.

Що можна робити в Страсну п’ятницю

У Страсну п’ятницю християнам варто відвідати богослужіння і помолитися. Віряни вважають, що щирі молитви допоможуть покаятися у гріхах.

У цей день дозволено випікати паски. У народі кажуть, що випічка, приготовлена у п’ятницю, не зіпсується і не покриється цвіллю, а також буде володіти цілющою силою. Одну з пасок прийнято зберігали протягом цілого року, а іноді навіть використовували як засіб від хвороб.

Нагадаємо, 13 квітня в Україні відзначали чистий четвер. TrueUA розповідав про важливі обряди, прикмети й суворі заборони цього дня.

Суспільство, 14.04.2023 06:30