Суд повернув контрабандистам літальний апарат. Питання: На чиїй стороні Феміда?

03 ВЕРЕСНЯ 2018 13:39

Дельтаплани, літаки, вертольоти, безпілотники… Це засоби, які останнім часом активно використовують для контрабанди тютюнових виробів і не лише... Та досвід показує: цей бізнес, котрий продукує багатомільйонні нелегальні прибутки, українська Феміда часто воліє не помічати. Про це йдеться на сторінці Держприкордонслужби у Facebook.

Зазначається, що днями ще одне угруповання, яке підозрюється у контрабанді сигарет до Румунії, отримало «повний пакет» технічного оснащення для відновлення протиправної діяльності. Суд повернув їм дельтаплан, засоби звязку, навігації тощо. Тож вимушений «простій» для зловмисників, ймовірно, закінчився. Коли чекати наступного рейсу? – питання не риторичне – оперативникам, лінійним підрозділам Держприкордонслужби та підрозділам протиповітряної оборони Збройних Сил України доведеться шукати на нього відповідь.

Таке припущення небезпідставне. Наприклад, у липні цього року Мостиський суд повернув речовий доказ – дельтаплан порушнику кордону, якого затримали в середині березня. А вже 30 серпня цей самий дельтаплан знову затримали на ділянці Мостиського прикордонного загону під час підготовки до наступного порушення. В осіб, які везли дельтаплан, виявили пакунки та стропи, які могли використовуватися для фіксації контрабандних товарів, записники з координатами місцевості і карти України та Польщі.

Практика показує, що налагоджений канал повітряної контрабанди може перевозити не лише тютюнові вироби. Минулого місяця словаки затримали українця, який дельтапланом нелегально доставив громадянина Афганістану. 

Випадків затримань повітряних порушників чимало. Наприклад: групу, якій нещодавно суд повернув літальний апарат та інші технічні засоби, затримали у Чернівецькій області наприкінці травня. У квітні прикордонники того ж – Чернівецького загону затримали чоловіка, який вночі мотодельтапланом повернуся з Румунії.  У липні цього року правоохоронці України та Польщі затримали контрабандистів, які літаком Ан-2 («Кукуркзник») переправили в Польщу сигарет на понад $ 70000.

Нерідко спроби порушення кордону літальними засобами закінчуються трагедіями. Так, у березні цього року на Львівщині впав саморобний літальний апарат, з 11-ма ящиками сигарет. Наприкінці серпня 2017-го року в Карпатах розбився вертоліт, яким керував львівянин. Поряд виявили 6 ящиків сигарет без акцизних марок. У травні 2016-го у Польщі за 40 кілометрів від кордону з Україною виявили розбитий дельтаплан і тіло чоловіка біля нього. У серпні 2015-го в одному з населенних пунктів Волині завантажений білоруськими сигаретами літак Ан-2 зачепив лінію електропередач та дах одного з будинків і розбився. Пілот загинув.

На жаль, практика часто показує, що саме авіакатастрофи та правосуддя сусідніх країн, а не українська Феміда, зупиняють повітряних контрабандистів.

 

Суспільство, 03.09.2018 13:39