Реквізиторка Ганну Гутьєррес-Рід. Скріншот із відео із засідання суду

Суд визнав винною реквізитора фільму "Іржа" в ненавмисному вбивстві оператора українського походження

Американський суд визнав зброярку зі знімального майданчика фільму "Іржа" Ганну Гутьєррес-Рід винною у ненавмисному вбивстві кінооператорки родом з України Галини Гатчинз. Тепер 26-річній реквізиторці загрожує до 18 місяців ув’язнення.

Про це повідомив BBC. Ганна Гутьєррес-Рід відповідала за вогнепальну зброю на знімальному майданчику. Вона зарядила револьвер муляжами та щонайменше одним бойовим патроном, а потім передала зброю актору Алеку Болдвіну, який скерував її на Галину Гатчинз.

"У цій справі йдеться про постійні та нескінченні порушення техніки безпеки, що призвели до смерті людини", — заявила прокурор Кері Морріссі під час судового процесу.

Окрім того, вона назвала зброярку "недбалою", "необережною" і "легковажною". Прокурори також представили докази того, що Гутьєррес-Рід привезла на знімальний майданчик у Нью-Мексико коробку з бойовими кулями зі свого будинку в Каліфорнії. За їхніми словами, ці патрони повільно поширювали на знімальному майданчику протягом 12 днів.

Кері Морріссі вважає, що зброярка не мала наміру приносити бойові патрони на знімальний майданчик, тож смерть пані Гатчинз стала "випадком трагічної недбалості". Прокурор додала, що Гутьєррес-Рід більше "турбувалася про свою кар'єру".

Ганна Гутьєррес-Рід не давала свідчень під час двотижневого судового процесу, але її адвокат після вироку наголосив: прокурори не змогли довести, що його підзахисна — єдина особа, відповідальна за смертельну стрілянину.

"Ящики з боєприпасами не мають значення, адже ми не знаємо, що було в них за три-чотири дні до цього", — сказав присяжним її адвокат Джейсон Боулз.

Він стверджує, що його підзахисна не знала про наявність справжніх куль на знімальному майданчику. Джейсон Боулз також звинуватив Болдвіна: мовляв, той "вийшов за межі сценарію", коли спрямував пістолет на знімальну групу. Адвокат пообіцяв подати апеляцію на рішення.

Водночас суд ще не називав покарання, його оголосять на одному із засідань у квітні. За ненавмисне вбивство 26-річній Гутьєррес-Рід може загрожувати до 18 місяців ув'язнення.

Сім'я Галини Гатчинз заявила, що "задоволена" вироком: "Ми з нетерпінням чекаємо, що система правосуддя продовжить стежити за тим, щоб всі, хто винні в смерті Галини, понесли юридичну відповідальність за свої дії".

У BBC зазначили, що засудження Гутьєррес-Рід, імовірно, можна сприймати як "хорошу новину" для Алека Болдвіна. Тепер його адвокати мають можливість стверджувати, що підзахисний не міг передбачити, що на знімальному майданчику є бойовий патрон — це було обов'язком зброярки.

Як відомо, 22 жовтня 2021 року американський актор Алек Болдвін під час зйомок вестерну "Іржа" випадково поранив режисера та оператора, яка згодом померла у лікарні. Загиблою виявилася Галина Гатчинз, яка мала громадянство України, але вже тривалий час проживала у США.

Нагадаємо, що наприкінці січня Кеннета Юджина Сміта, якого визнали винним у вбивстві жінки 1988 року, вперше стратили за допомогою задушення чистим азотом в американському штаті Алабама. Він намагався оскаржити вирок, проте всі три апеляції відхилили.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 07.03.2024 18:13