Фото: соцмережі / ілюстративне

У США вперше провели страту шляхом удушення азотом: засуджений уникав вироку понад 30 років

Кеннета Юджина Сміта, якого визнали винним у вбивстві жінки у 1988 році, вперше стратили за допомогою задушення чистим азотом в американському штаті Алабама. Він намагався оскаржити вирок, проте всі три апеляції було відхилено.

Про це повідомляє BBC.

За даними джерела, у 2022 році Сміта вже намагалися стратити за допомогою смертельної ін'єкції, проте цього не вдалося зробити: фахівці, які проводили процедуру, не зуміли потрапити голкою у вену, а потім ордер на виконання вироку минув.

"Після понад 30 років спроб обдурити систему Сміт відповів за свої жахливі злочини", — йдеться у заяві губернатора Алабами Кея Айві.

Своєю чергою генпрокурор штату Стів Маршалл заявив, що спосіб страти був "ефективним та гуманним", відкинувши звинувачення у жорстокому поводженні. Він заявив, що "правосуддя перемогло".

Як пройшла процедура страти

Влада штату повідомляла, що Сміт повинен був втратити свідомість протягом декількох секунд і померти через кілька хвилин. Процедура розпочалася о 19:56 за місцевим часом, за 29 хвилин лікарі констатували смерть Сміта.

На в'язня надягли маску, через яку в організм почав надходити чистий азот — при попаданні в легені він витісняє кисень, внаслідок чого настає гіпоксія та смерть. За даними місцевої влади, азот надходив у маску 15 хвилин. За свідченнями очевидців, Сміт перебував у свідомості протягом кількох хвилин після початку страти.

"Сьогодні Алабама змусила людство зробити крок назад. Дякую, що підтримали мене. Люблю вас", — сказав Сміт перед виконанням вироку.

Свідками страти стали п'ять представників ЗМІ. Перед стратою Сміта відвідували члени сім'ї, двоє друзів, духовний наставник та адвокат. Метод страти засудили деякі медичні фахівці — вони попередили про небезпеку катастрофічних наслідків організму засудженого.

Минулого тижня Верховний комісар ООН з прав людини закликав зупинити виконання вироку, заявивши, що страта шляхом задушення азотом може бути прирівняна до тортур та жорстокого поводження відповідно до міжнародного права.

Раніше повідомлялось, що в Ірані через повішення стратили жінку, яка була засуджена за вбивство свого жорстокого чоловіка. Вона стала вісімнадцятою жінкою, страченою в Ірані у 2023 році.

Нагадаємо, у Сінгапурі вперше за 20 років стратили жінку. Нею стала 45-річна Сарідеві Джамані. Вона вважається першою жінкою, яку стратили в Сінгапурі за торгівлю наркотиками з 2004 року. Майже 20 років тому за це правопорушення повішали 36-річну перукарку Єн Мей Воен.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.01.2024 12:17