Фото: www.iranhr.net

В Ірані стратили "наречену-дитину" після 10 років ув'язнення: раніше її засудили за вбивство чоловіка-тирана

В Ірані через повішення стратили жінку, яка була засуджена за вбивство свого жорстокого чоловіка. Вона стала вісімнадцятою жінкою, страченою в Ірані у 2023 році.

Про це повідомляє неурядова організація з прав людини Ірану IHR. 

Зазначається, що Саміра Сабзіан, яку видали заміж у віці 15 років, стала жертвою домашнього насильства. Її заарештували у 2013 році у віці 19 років за скоєння вбивства свого чоловіка. На момент затримання у жінки було двоє малолітніх дітей, при цьому одна дитина була новонародженою. Саміра побачила своїх дітей вперше і востаннє після десятирічної розлуки, коли вони прийшли до в'язниці попрощатися.

"Саміра була жертвою років гендерного апартеїду, дитячих шлюбів і домашнього насильства, а тепер вона стала жертвою машини вбивств некомпетентного та корумпованого режиму. Режим, який зберігся виключно завдяки вбивствам і нагнітанню страху. Алі Хаменеї та інші лідери Ісламської Республіки мають бути притягнуті до відповідальності за цей злочин", сказав директор норвезької правозахисної групи Махмуд Амірі-Могаддам.

Згідно зі звітом організації "Права людини Ірану", у період з 2010 по жовтень 2021 року було страчено не менше 164 жінок. У 2022 році кривавий режим Ірану стратив щонайменше шістнадцять жінок. Саміра Сабзіан стала вісімнадцятою жінкою, страченою вже в поточному році.

Нагадаємо, у Сінгапурі вперше за 20 років стратили жінку. Нею стала 45-річна Сарідеві Джамані. Вона вважається першою жінкою, яку стратили в Сінгапурі за торгівлю наркотиками з 2004 року. Майже 20 років тому за це правопорушення повішали 36-річну перукарку Єн Мей Воен.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 22.12.2023 12:38