Фото: Build Portal

Тарифи на світло можуть найближчим часом зрости вдвічі, — нардеп

Тарифи на електроенергію в Україні найближчим часом можуть зрости одразу вдвічі. Проте громадяни, які мають низький рівень доходу, практично не відчують на своєму гаманці значного підвищення.

Про це в інтерв’ю "Укрінформу" повідомив голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

Так, українці з невисоким достатком особливо не помітять підвищення тарифів завдяки спеціальним субсидіям та енергоефективним заходам. За його словами, для людей, які потребують допомоги, повинна й надалі працювати система субсидій. Вона має бути легкою, простою та доступною — з використанням електронних засобів, смартфонів, щоб не було складних бюрократичних перепон в оформленні такої підтримки від держави.

Герус також підкреслив, що варіанти зміни тарифів, які нині обговорюються, є поміркованими: багаторазового подорожчання електрики для громадян не буде. Є пропозиції підвищення тарифів до 2,4 грн та 2,8 грн за 1 кВт-год (замість нинішніх 1,44 грн/кВт-год при споживанні до 250 кВт-год на місяць та 1,68 грн/кВт-год — при перевищенні цього ліміту). Інша пропозиція — до 2 та 2,4 грн за кВт-год відповідно.

"Головне ж завдання — не просто максимально зібрати з людей гроші, впровадивши непомірний "податок" на енергоспоживання й піднявши тариф вище за ринковий рівень, а проінвестувати енергосистему, відновити її, можливо, навіть десь перебудувати, щоб сформувати запас міцності до наступної зими", — додав голова комітету ВР.

Нагадаємо, міністр енергетики Герман Галущенко заявляв, що питання зміни тарифів на електроенергію для населення ще обговорюють. За його словами, встановлення нових тарифів важливе для підготовки генерації до нового осінньо-зимового періоду.

Додамо, в Україні за рік зросла вартість комунальних послуг. У середньому підняття цін з 2022 року склала 4%. Найбільше здорожчав тариф на ремонт та утримання житла — на 20,6%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 17.05.2023 11:24