Технологія мобільного зв'язку 5G викликала питання у медиків

26 КВІТНЯ 2019 10:05

З кожним новим поколінням мобільного зв'язку поновлюється дискусія про те, якої шкоди мобільні сигнали наносять людям. В кінці 2017 року індустрія бездротових технологій створила стандарт 5G. 5 квітня цього року Південна Корея стала першою державою в світі, де мережа нового покоління не тільки почала працювати, а й стала доступна для населення. І саме це покоління мобільного зв'язку пов'язують з потенційними ризиками для здоров'я, пише Spektrum.

Побоювання не можна назвати безпідставними. 5G - це не просто розвиток мобільного зв'язку, який послідовно пройшов через аналогові мережі покоління, GSM, UMTS і LTE. Це дійсно новий стандарт, основні особливості якого - найвищі швидкості передачі даних і найменші затримки передачі інформації.

Що стоїть за цими перевагами? По-перше, збільшиться кількість пристроїв, і на додаток до вже існуючих з'являться тисячі нових антен. До того ж будуть змінюватися характеристики антен базових станцій, отже, є побоювання, якої шкоди вони можуть завдати людям.

По-друге, будуть використовуватися частоти, які раніше не використовувалися для мобільного зв'язку. Нові та додаткові передавачі і високі частоти, вважають експерти, впливають на інтенсивність випромінювання. Про вплив високих частот на організм людини поки не так багато відомо.

Є близько 200 експериментальних досліджень міліметрових хвиль в діапазоні від 30 до 100 гігагерц.

Відомо, що хвилі близько міліметра не можуть проникнути глибоко в організм. З одного боку, це означає, що фактично виключено пошкодження внутрішніх органів. З іншого боку, вся поглинена енергія залишається в шкірі або рогівці ока. За деякими дослідженнями, потові залози на шкірі імовірно діють як антени.

З осені 2017 року біля 230 лікарів та інших фахівців оголосили мораторій на розширення 5G.

Безумовно, потрібен доказ того, що випромінювання шкідливе або, навпаки, не шкідливе, але у науки поки немає однозначно достовірних доказів.

Є кілька досліджень, які класифікували випромінювання мобільного телефону як «можливо канцероген».

За результатами одного з таких досліджень, тривале інтенсивне використання стільникових телефонів підвищує на одну третину або на половину ризик виникнення гліоми або рідкісних пухлин головного мозку.

Вчений Леннарт Харделл з університетської клініки Еребру (Швеція) упевнений в справедливості цих результатів. Тому він - один з авторів оголошення мораторію на 5G. Питання про наслідки бездротових технологій для здоров'я залишається відкритим. У тому числі і щодо мобільної мережі п'ятого покоління.

Технології, 26.04.2019 10:05