Фото: ba.org

Тимошенко вимагає від Шкрум піти з Ради через голосування за легалізацію медичного канабісу, — ЗМІ

Голова партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко вимагає від колеги по фракції Альони Шкрум скласти мандат народного депутата. Все через те, що вона підтримала за основу проект закону про легалізацію медичного канабісу в Україні.

Про це інформує УП з посиланням на джерела у партії "Батьківщина". Вказується, що Тимошенко поставила заступнику голови фракції Сергію Власенку завдання, щоб Шкрум виключили з усіх міжнародних делегацій і скасувати всі її міжнародні відрядження, які вона відвідує як представник політсили.

Сама Шкрум ніяк не прокоментувала цю ситуацію. Однак раніше вона пояснювала, чому підтримує цей "контроверсійний" документ. На її думку, хоч законопроект про легалізацію медичного канабісу й має недоліки й повинен бути доопрацьований, але його потрібно ухвалити.

"Я розумію позицію своїх колег, які вказують на його недоліки і ризики. Його ефективність буде залежати від непростої роботи з підготовки до другого читання та контролю потім. Та цей зп для мене починає шлях і дискусію. Мабуть, найбільша розкіш, яку можна дозволити собі в політиці — це залишатися людиною зі своїми ідеями, думками, цінностями та переконаннями. Ця розкіш рідко доступна. Занадто багато кордонів та підводних камінців", — писала Шкрум.

Законопроект про медичний канабіс: як реагувало суспільство

Верховна Рада 13 липня у першому читані проголосувала за законопроект про легалізацію медичного канабісу в Україні. Водночас нардепи з фракції "Батьківщина" на чолі з Юлією Тимошенко запропонували винести питання вирощування і виробництва конопель (канабісу) на всеукраїнський референдум.

Документ №7457 не передбачає легалізацію марихуани, яка викликає наркотичне сп'яніння. За даними МОЗ, медичний канабіс допомагає здолати наслідки хіміотерапії, ефективний при ПТСР у військових, допомагає пацієнтам з хворобою Паркінсона та забезпечує прийнятну якість життя у невиліковних пацієнтів.

Утім, лише у разі ухвалення нормативний акт дозволить вирощувати в Україні сировину для експорту, а хворим можуть призначити лише ліки синтетичного походження без використання коноплі. Щоб пацієнти отримали ліки, необхідно видалити марихуану з переліку заборонених в Україні речовин. Прибічники документа наголошують, що важливо було ухвалити законопроект хоча б у такій формі, а пізніше можна буде внести у нього необхідні зміни.

Раніше понад 40 лікарів-онкологів України виступили за ухвалення законопроєкту і підписали відповідне звернення. Також на підтримку документа висловилися чимало відомих людей, онкопацієнти та військові, які отримали поранення. Рада національної безпеки і оборони та Міністерство у справах ветеранів також закликали Верховну Раду ухвалити закон про медичний канабіс.

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій виступили проти ухвалення проекту закону №7457 і просила парламент та уряд зняти його з розгляду. Представники релігійних організацій також звернулися до президента із закликом не підписувати документ у разі його ухвалення.

"Всім, хто дискутує навколо проблеми канабісу, слід чітко і ясно усвідомлювати, що це – наркотична речовина, вживання якої несе ті самі ризики, що й вживання інших наркотичних речовин. Надання препаратам канабісу “медичного” статусу не перетворює наркотичний препарат у безпечні ліки. Якщо спробувати пояснити дуже просто, у споживанні “медичного канабісу” для лікування є стільки ж реального лікування, скільки й у споживанні "медичного спирту", — зауважували церковники.

Нагадаємо, постійний представник президента в Криму Таміла Ташева повідомляла, що Україна розглядає можливість вирощувати канабіс в окремих регіонах півострова. Відповідний крок наша країна планує зробити після його легалізації. За словами чиновниці, ідею про вирощування канабісу в Криму та сприяння виробництву медичних засобів на основі канабісу та експорту його в інші країни внесли до "Стратегії економічного відновлення Криму".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.07.2023 01:44