Тоні Блер: «Потрібно запитати британців»

02 БЕРЕЗНЯ 2018 15:21

Колишній прем'єр-міністр Великобританії Тоні Блер неодноразово називав «Брексіт» загрозою мирному процесу в Північній Ірландії і Белфастській угоді, завдяки якому було врегульовано багаторічний конфлікт.  

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Euro News.  

Тоні Блер: «Важливий момент у всьому цьому - неможливо заново провести референдум. Але можна ж звернутися до британців, у яких є право на остаточну відповідь з питання угоди про вихід з ЄС. Але про це заявлено не було. Цю угоду розгляне парламент. Я думаю, що їм буде важко дійти згоди. Якщо цього не відбудеться, то проект угоди потрібно направити на розгляд британців і дозволити людям прийняти остаточне рішення».  

Белфастська угода, відома як «Угода Страсної п'ятниці», була укладено в 1998 році за участю влади Великобританії і Республіки Ірландія.  

Тоні Блер: «Єдина причина, по якій говорять, що Белфастська угода більше не працює або є нежиттєздатною - а в цю угоду, звичайно, можна, вносити зміни, якщо є бажання його виправити, - але вони так кажуть, бо вони готові відмовитися від цього за все, що стає перешкодою для «Брексита», навіть якщо через це мирний процес в Північній Ірландії опиниться під загрозою. Це абсолютно безвідповідальна позиція».  

На переговорах з головою Європейської ради Дональдом Туском у четвер прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей підтвердила намір британського уряду «щодо недопущення введення жорсткого кордону між Північною Ірландією і Республікою Ірландія».  

 

Політика, 02.03.2018 15:21