Трамп анонсував Тегерану санкції висловом із серіалу «Гра престолів» – «Зима близько»

03 ЛИСТОПАДА 2018 15:13

Сполучені Штати готові вести переговори про нову угоду щодо іранської ядерної програми. Про це президент США Дональд Трамп заявив після того, як був анонсований новий етап відновлення санкцій проти Ісламської республіки. Обмежувальні заходи вступають в силу в понеділок.

Як пояснили в Держдепартаменті, в рамках цього пакета санкцій Вашингтон хоче звести до нуля доходи Тегерана від торгівлі нафтою. Провідний спеціаліст по Ірану з Міжнародної кризової групи Алі та охоронна сигналізації вважає, що це загрожує важкими наслідками Ісламській республіці:

«Зараз, я думаю, іранцям дуже складно заперечувати той факт, що їх валюта втратила дві третини своєї вартості, експорт іранської нафти ймовірно скоротиться приблизно на 40-50%. Так що вплив санкцій на іранську економіку, без сумнівів, буде руйнівним».

Відновлення санкцій Трамп анонсував у своєму Твіттері, переінакшивши відомий апокаліптичний слоган з серіалу «Гра престолів» «Зима близько». До цього про наближення нового етапу санкцій говорили в Тегерані. В іранському МЗС заявляли, що ці заходи будуть неефективні через позицію ЄС.

У Брюсселі підкреслюють, що, незважаючи на дії США, хочуть зберегти ядерну угоду і мають намір розширювати економічні зв'язки з Іраном. Питання про активізацію співпраці Рада ЄС повинен розглянути у вівторок.

Світ, 03.11.2018 15:13