Трамп чи Байден: хто краще для України?

07 ЛИСТОПАДА 2020 21:50

Кандидат від демократичної партії Джо Байден стане 46-м президентом Сполучених Штатів. Він здобув перемогу в Пенсильванії, завдяки чому набрав потрібні для перемоги 270 голосів виборників.

Такі дані публікують західні ЗМІ, зокрема CNN, Fox News, BBC, Associated Press, NBC тощо.

За результатами підрахунку 100% голосів у штаті Пенсильванія, Байден отримав підтримку у 49.6% (3 345 724 голосів виборців). Водночас чинний президент США і кандидат від республіканської партії Дональд Трамп отримав 49.1%, тобто на 34 414 голосів менше, ніж Байден.

Для України, по суті, не має значення, яким буде прізвище 46-го президента США. Водночас важливим є те, яке місце для України в системі міжнародної безпеки визначає наступний президент. І тут проблеми є у обох кандидатів.

Дональд Трамп:

  1. На тлі симпатії Трампа до президента Росії Володимира Путіна за час каденції Трампа відбулося кілька політичних скандалів  один із яких ледь не закінчився для 45-го імпічментом. В центрі найбільшого скандалу опинилася і Україна. Рік тому, наприкінці 2019 року із джерел в службі безпеки президента США стало відомо, що Дональд Трамп тиснув на президента Володимира Зеленського, щоб останній порушив справу проти сина Джо Байдена Хантера за, нібито, фінансові махінації в Україні, а взамін пропонував фінансову підтримку та поставки озброєння для української армії. Скандал був на стільки гучним, що дозволив демократам ініціювати процедуру імпічменту для президента Трампа, і хоча вона не досягла бажано результату, водночас, не могла не мати наслідків для кінцевих результатів виборів.
  2. Іншою проблемою є те, що, швидше за все, Дональд Трамп – банкрот. Його декларації та фінансові звіти за кілька минулих років все ще не опубліковані, що є прецедентом та надзвичайною ситуацією для американської політичної традиції та інформаційного поля. Така ситуація робить Дональда Трампа, як бізнесмена та політика, надзвичайно вразливим для зовнішнього впливу, чим, швидше за все, і скористалися росіяни. Це є неприйнятним для правил такої країни, як Америка, і становить пряму загрозу національній безпеці США.

Швидше за все, у разі перемоги Джона Байдена, ці секрети будуть опубліковані і американське суспільство вже дуже швидко побачить  декларації Дональда Трампа. Ці документи подарують поціновувачам багато неприємних несподіванок. Зрештою, так само як і інформація про інші резонансні неслужбові контакти Дональда Трампа, про які говорять, але доказів яким, поки що, не має.

Джо Байден:

  1. Джо – 47-й віце-президент президента США в команді Барака Обами. В період анексії Росією Криму кабінет Барака Обами звинуватили у беззубості та бездіяльності. Кроки, яких спільнота очікувала від найсильнішої економіки світу, щоб зупинити агресію – не відбулися. Звісно, що позиція віце-президента США мала значення та могла вплинути на ситуацію.
  2. Син Джо Байдена Хантер дійсно входить до наглядової ради газовидобувної компанії Burisma  власником якої є колишній міністр часів Януковича Микола Злочевський. Водночас, присутність сина посадовця у керівному складі тієї чи іншої компанії не є злочином. Інша справа, якщо він чином дії, які порушували міжнародне законодавство чи законодавство країни, але про такі факти наразі не відомо.
  3. Джо Байдену вже майже 78 років. Він має проблеми зі здоров’ям та навряд чи зможе у повній мірі нести усе фізичне та моральне навантаження, яке тягне за собою виконання обов’язків президента США. Звісно, що багато що у такій ситуації залежить від команди президента і, в першу чергу, від його віце-президента. У команді Джо Байдена цю позицію обіймає сенаторка Каміла Харріс. Остання відверто тяжіє у лівий бік політичного поля і саме її прихильність до соціалістичних ідей може зіграти з Байденом злий жарт.

Хоча, не має віце-президента, якого не можна було б змінити. Доведено Дональдом Трампом.

Висновок: хоча Дональд Трамп і не розумів значення України на геополітичній арені, він відчуває, що це – важлива для Америки і безпосередньо президента США країна.

Хоча Джо Байден і розуміє загрозу інститутам демократії з боку Росії та ключове значення України у цій  боротьбі, його вік, певна політична заангажованість та, загалом, не рішучість демократів у критичних ситуаціях можуть створювати суттєві перешкоди у вирішенні ключових питань континентальної безпеки.

Що краще? Побачимо вже незабаром. Головне, щоб у цьому шоу ідей українці запасалися попкорном, а не зброєю.       

Події, 07.11.2020 21:50