Фото для ілюстрації. Джерело: realgazeta.com.ua

Ще одна країна ЄС планує скоротити виплати українцям

Ірландський уряд обговорює питання щодо скорочення виплат українським біженцям. Новоприбулим біженцям Ірландія надає безоплатне житло лише на термін у 90 днів.

Як повідомляє The Irish Times, посилаючись на власні джерела, це питання може створити напругу в уряді, оскільки в "Партії зелених" проти будь-якого плану подальшого скорочення підтримки українських біженців, адже багато переселенців покидає Ірландію та повертається додому до України.

Зазначається, що подальші скорочення фінансової допомоги можуть бути обговорені протягом кількох наступних тижнів.

"Із 14 березня 2024-го окрім безоплатного житла на термін до 90 днів, новоприбулі переселенці з України отримують знижену тижневу допомогу в розмірі 38,80 євро на дорослого та 29,80 євро на дитину", — пише видання. 

Варто зазначити, що для всіх інших українських біженців, які прибули до країни раніше, ніж 14 березня цього року, діють щотижневі виплати у 220 євро на дорослих, а також вони мають право проживати у державному житлі необмежений час. Проте, за даними видання, ірландські урядовці неодноразово заявляли про те, що можливе скорочення допомоги для всіх біженців з України.

Питання стосовно українських біженців загострилось після того, як у середу, 1 травня, у Дубліні демонтували наметове містечко, де проживали українські переселенці. Уряд Ірландії пізніше заявив, що шукачів притулку, які жили в наметах, перевезли в інші місця на південь від Дубліна. Там їм надали намети, захищені від негоди, душові кабіни та їжу. Наметове містечко на дублінській Маунт-стріт з'явилось торік на тлі напливу переселенців до Ірландії та відсутності житла, куди їх можна було поселити. 

Нагадаємо, що в країнах Європейського Союзу наразі проживають 4,2 мільйона громадян України, які користуються тимчасовим захистом. Проте останнім часом кількість осіб із таким статусом різко знижується.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 03.05.2024 03:09