Фото: Twitter Реджепа Таїпа Ердогана

Туреччину очікують серйозні економічні проблеми: у NYT підбили підсумки виборів

Президент Реджеп Таїп Ердоган має ще п’ять років, щоб поглибити свій консервативний вплив на турецьке суспільство. Він і надалі намагатиметься реалізувати амбіції щодо збільшення економічної та геополітичної могутності країни.

Про це пише New York Times.

Ердоган не виявив жодних ознак того, що планує змінити свою ані внутрішню, ані зовнішню політикуОсь кілька ключових висновків з виборів у Туреччині:

Кризи зашкодили Ердогану, але не зламали.

Це були найскладніші вибори за 20 років для Ердогана як найвидатнішого політика Туреччини, як прем’єр-міністра з 2003 року та як президента з 2014 року. Аналітики назвали кілька причин, чому Ердоган може мати проблеми. Економічні проблеми наклалися на потужні землетруси, які в лютому забрали життя понад 50 000 людей і пошкодили сотні будівель на півдні Туреччини. Багато тих, хто пережив землетрус, скаржилися на повільну реакцію уряду. Натомість опозиція чи не вперше в історії об’єдналася і погодилася підтримувати головного опонента чинного глави держави Киличдароглу. У перемозі Ердогана значну роль відіграли консервативні турки, які цінують розширення ним ролі ісламу в суспільному житті. Вони підтримали його, і навіть багато з тих, хто обурений інфляцією, сказали, що вони не вірять, що опозиція може керувати краще.

Землетрус не вплинув на вибори

Ердоган прийшов до влади 20 років тому на тлі гніву через катастрофічну реакцію уряду на землетрус поблизу Стамбула в 1999 році, який забрав життя понад 17 000 людей. Тож багато хто очікував, що цьогорічний землетрус також зашкодить його становищу. Але так не сталося. Ердоган переміг у восьми з 11 провінцій, які постраждали від лютневого землетрусу. Його правляча Партія справедливості та розвитку та її політичні союзники досягли ще кращих результатів, отримавши більшість голосів на одночасних парламентських виборах у всіх, крім однієї, постраждалих від землетрусу провінцій.

Застереження про тероризм викликали резонанс серед виборців.

Ердоган підірвав опозицію, зображуючи її лідерів слабкими та некомпетентними. Особливо відчутно вдарило по його опонентах звинувачення в тому, що вони будуть м’якими щодо тероризму. Президент неодноразово наводив цей аргумент виборцям, ґрунтуючись на тому, що опозиція отримала підтримку головної прокурдської партії Туреччини. Уряд часто звинувачує цю партію у співпраці з бойовиками курдської меншини Туреччини, які десятиліттями воюють з турецькою державою, домагаючись автономії. Ердоган демострував на своїх мітингах фейкові відео, щоб показати лідерів бойовиків, які співають передвиборчі пісні Киличдароглу. Багато виборців повірили йому.

Голосування було вільним, але не чесним.

Міжнародні спостерігачі не повідомили про відсутність масштабних проблем із процесом збору та підрахунку голосів, вважаючи процес вільним. Але вони відзначили величезні переваги, які Ердоган мав до початку голосування, включно з його здатністю вивільнити мільярди доларів державних витрат, щоб спробувати компенсувати негативні наслідки інфляції та інших економічних труднощів, а також рясне, позитивне висвітлення у фінансованих державою ЗМІ. 

Проблеми в економіці стануть невідворотними

Економісти попереджають, що Ердоган вдався до дорогої короткострокової тактики, щоб ізолювати виборців від інфляції та запобігти подальшому падінню вартості національної валюти. Але він не може так продовжувати вічно. Валютні резерви Туреччини різко скоротилися, що означає, що країна може втратити здатність виплачувати кошти іноземним кредиторам. Водночас Ердоган під час своєї кампанії не давав жодних вказівок на те, що він планує змінити свою економічну політику, незважаючи на стабільно високу двозначну інфляцію, яка, за словами економістів, посилилася його наполегливим бажанням знизити процентні ставки замість їх підвищення для боротьби з інфляцією, як ортодоксальна економіка рекомендує.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський у понеділок, 29 травня, провів телефонну розмову із президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом. Гарант привітав Ердогана з перемогою на виборах.

28 травня голова Вищої виборчої ради (ЦВК) Туреччини Ахмет Єнер оголосив про перемогу Реджепа Таїпа Ердогана у другому турі президентських виборів. Ердоган став президентом Туреччини ще на п'ять років.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 30.05.2023 13:33