Фото: Офіс президента

Зеленський вперше після виборів у Туреччині зідзвонився з Ердоганом: деталі

Президент України Володимир Зеленський у понеділок, 29 травня, провів телефонну розмову із президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом. Гарант привітав Ердогана з перемогою на виборах.

Про це гарант повідомив у Telegram.

Зеленський наголосив, що Туреччина є важливим партнером України, зокрема і щодо "зернової угоди". 

"У телефонній розмові привітав Реджепа Таїпа Ердогана із перемогою на виборах. Відзначив особисту роль Президента Туреччини в продовженні зернової ініціативи, що є вагомим складником світової продовольчої безпеки. Співпраця України й Туреччини важлива та дієво сприяє добробуту наших народів і міжнародній стабільності. Будемо її і надалі розвивати. Та спільно працювати над посиленням безпеки регіону, Європи та світу!" — сказав він.

Нагадаємо, 28 травня голова Вищої виборчої ради (ЦВК) Туреччини Ахмет Єнер оголосив про перемогу Реджепа Таїпа Ердогана у другому турі президентських виборів. Ердоган став президентом Туреччини ще на п'ять років.

Додамо, у першому турі президентських виборів у Туреччині жоден із кандидатів не набрав необхідних 50% голосів. Чинний президент Реджеп Таїп Ердоган отримав 49,51% голосів, тоді як його опонент Кемаль Кілічдароглу — 44,88, Сінан Оган — 5,17% та Мухаррем Інсе — 0,44%.

Протягом останніх місяців, згідно з опитуваннями, саме Киличдароглу лідирував у передвиборчих опитуваннях, хоча його перевага і  була невеликою. Киличдароглу днями звинуватив Кремль у змові та поширенні фальшивих матеріалів. Він пригрозив Москві погіршенням міжнародних відносин у разі, якщо Кремль "не триматиме руки якомога далі від турецької держави". Реакція Ердогана на такі заяви Киличдароглу була вкрай різкою. Він звинуватив опозицію в роботі на США. За його словами, опозиціонери нібито об'єдналися з Білим домом з метою скинути чинну владу в країні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.05.2023 22:56